CCSI – Model de intervenție în procesul de incluziune și abilitare a romilor

February 1, 2021

 

Centrul Romilor pentru Politici de Sanatate – SASTIPEN, împreună cu Institutul pentru Politici Publice (IPP), Asociația ActiveWatch, Primăria Comunei Polovragi (județul Gorj), Primăria Comunei Hamcearca și Primăria Comunei Ciucurova (județul Tulcea) au demarat proiectul “CCSI – Model de intervenție în procesul de incluziune și abilitare a romilor”, un proiect din cadrul Programului de Dezvoltare Locală al cărui operator este Fondul Român de Dezvoltare Socială. 

Astfel, prin intermediul acestui proiect, până în noiembrie 2022, la nivelul celor trei localități vor fi înființate și vor deveni funcționale trei centre comunitare de servicii integrate care, la sfârșitul proiectului, vor fi preluate de autoritățile locale fiind astfel integrate în facilitățile oferite locuitorilor din cele trei comune.

În cadrul centrelor vor activa echipe comunitare formate din coordonatori ai centrelor comunitare de servicii integrate, medici, asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, experți ocupare, mediatori școlari, facilitatori comunitari, experți în domeniul juridic care vor desfășura activitățile la nivel local.

Astfel, comunitatea va beneficia de servicii medicale primare (consultații primare, realizarea unor campanii de screening pentru factori de risc sau afecțiuni cu frecvență mare de apariție); urmărirea și înscrierea atât a femeilor gravide, cât și a nou – născuților pe listele medicilor de familie; activități de informare, consiliere și mediere pe piața forței de muncă; asistență juridică pentru obținerea actelor de identitate și pentru clarificarea situației locative; asistență în vederea stimulării/prevenirii abandonului școlar și creșterea accesului la educație. 

Inovația pe care acest proiect constă în sinergia dintre expertiza și resursele fiecărui partener, contribuind astfel la creșterea incluziunii sociale și abilitării romilor, corelată cu documentele strategice care urmăresc promovarea unei dezvoltări echilibrate și coeziunii sociale, atât la nivel local, cât și la nivel național. . Pe lângă activitățile direct legate de centrele comunitare de care vor beneficia cel puțin 900 de persoane, cele trei organizații neguvernamentale implicate în proiect – Centrul Romilor pentru Politici de Sanatate – SASTIPEN, Institutul pentru Politici Publice (IPP) și ActiveWatch -, vor derula activități de împuternicire a romilor pentru a participa activ la procesul de luare a deciziilor și activități care promovează dialogul intercultural și combaterea discriminării. Astfel, în decursul următorilor doi ani, 450 persoane de etnie romă (adulți, tineri sau copii), în special femei și tinere rome vor fi informate cu privire la drepturile lor și implicarea la viața comunității; 300 membri ai comunității aparținând populației majoritare, care locuiesc în zonele de intervenție ale proiectului, inclusiv persoane în situații de vulnerabilitate, de risc sau care se confruntă cu diverse forme de excluziune socio-economică vor participa în activități de combatere a discriminării și de promovare a dialogului intercultural; 60 experți și lideri romi vor fi implicați în procesul de luare a deciziilor.

Totodată, ne vom adresa și specialiștilor din cadrul autorităților publice locale, specialiștilor și voluntarilor din cadrul ONG-urilor, profesorilor și altor actori care joacă un rol cheie în furnizarea de servicii acordate romilor. Aceștia vor beneficia de cursuri de formare și de un toolkit care îi susțină în realizarea activităților.

În afară de intervenția complementară a celor trei organizații neguvernamentale, un punct forte al acestui proiect este parteneriatul public-privat care permite crearea unor modele sustenabile de intervenție și incluziune. Astfel, colaborarea cu Primăria Comunei Polovragi, Primăria Comunei Hamcearca și Primăria Comunei Ciucurova va asigura continuitatea acestui proiect și va face trecerea către integrarea acestui tip de intervenție în viața de zi cu zi a comunelor. 

Acest proiect este recomandat de parteneriatul pe care a reușit să îl creeze. Pe lângă temele pe care își propune să le abordeze, consider că parteneriatul acesta aduce valoare adăugată pentru că este un parteneriat istoric, are un trecut si un viitor. Pe de o parte este un parteneriat care s-a exersat în timp, un parteneriat care are experiență în fondurile SEE. Pe de altă parte, este un parteneriat de tip nou, în care ONGurile adună laolaltă autorități locale care își asumă sustenabilitatea. Acest proiect are un potențial mare de a deveni un exemplu de bună practică” a declarat Mihaela Peter, director executiv, Fondul Român de Dezvoltare Socială.

FIȘA PROIECTULUI

 

Obiectiv general al proiectului il constituie „reducerea disparitatilor economice si sociale in randul populatiei de etnie roma” din localitatile vizate in proiect prin implicarea societatii civile si a autoritatilor locale si regionale, obiectiv care va contribui activ la cresterea incluziunii si abilitarii romilor in conformitate cu principiile comune privind incluziunea romilor si cresterea coeziunii economice si sociale la nivel local.

OS1. Implementarea unui program de furnizare servicii integrate adresat beneficiarilor din cele 3 comune, prin intermediul unui numar de 3 centre comunitare de resurse dezvoltate la nivelul localitatilor implicate in proiect.

OS2. Implementarea unui program de împuternicire locala a romilor (empowerment), pentru persoane de etnie romă, experti si lideri romi, prin imbunatatirea capacitatii acestora de a se organiza si mobiliza pentru a actiona in comun in vederea rezolvarii problemelor cu care se confrunta, pe parcursul a 24 luni de implementare a proiectului.

OS.3. Implementarea unui program de combatere a discriminării si promovare a dialogului intercultural.

Activități

A1. Dezvoltarea unui număr de 3 Centre Comunitare de Servicii Integrate (CCSI)

A2. Furnizare de servicii integrate in cadrul Centrelor Comunitare de Servicii Integrate

A3. Dezvoltarea capacităților individuale ale tinerilor romi prin implementarea unui program de pregătire complexă in domeniul dezvoltării comunitare.

A4. Implementarea unui program de formare adresat femeilor si tinerelor rome care sa conducă la creșterea stimei de sine si participarea acestora la procesul de luare a deciziilor la nivel comunitar

A5. Dezvoltarea unui grup de lucru (GLL) la nivel comunitar care sa devina partenerul autorităților publice locale  in procesul de planificare strategica in domeniul incluziunii romilor

A6. Implementarea unei campanii de conștientizare a romilor cu privire la modul de afirmare a drepturilor, modalităților de accesare a serviciilor si participare la procesul de luare a deciziilor la nivel local.

A7. Implementarea unei campanii de creștere a conștientizării in domeniul anti discriminării la nivelul populației majoritare din cele 3 localități.

A8. Dezvoltarea unui toolkit in domeniul nondiscriminării adresat personalului din cadrul APL, lucrătorilor/voluntarilor din cadrul societății civile, personalului unităților de învățământ si alte categorii de personal care activează in servicii publice.

A9. Dezvoltarea unui ghid practic in domeniul nondiscriminării adresat populației vulnerabile din comunitățile cu romi- cunoașterea si accesarea drepturilor

A10. Organizarea unui curs de formare in domeniul nondiscriminării adresat specialiștilor/ voluntarilor din domeniile educației, sănătății, ocupării, serviciilor sociale, administrației publice, sectorului ONG etc. implicați în furnizarea de servicii romilor

A11. Organizarea unui număr de 3 evenimente culturale care sa conducă la promovarea multiculturalității și creșterea încrederii între cetățeni la nivel local.

 

Pentru mai multe informații:

Sastipen

Str. Triunghiului nr. 40, București

office@sastipen.ro

Institutul pentru Politici Publice

Str. Alexandrina nr. 19, București

office@ipp.ro

Active Watch

Str. Dimitrie Guști nr. 20, București

office@activewatch.ro


ANUNŢ ANGAJARE PERSONAL

22.02.2021

Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN, selectează în perioada 23 februarie – 9 martie 2021, un numar de 24 experti, care să activeze la nivel local, în vederea implementării proiectului „CCSI –Model de intervenție în procesul de incluziune și abilitare a romilor ” implementat în parteneriat cu Institutul pentru Politici Publice (IPP), Agenția de Monitorizare a Presei – Active Watch, Primăria Comunei Polovragi (județul Gorj), Primăria Comunei Hamcearca și Primăria Comunei Ciucurova (județul Tulcea).

Proiectul beneficiază de un grant oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE în cadrul Programului de Dezvoltare Locală care să ocupe următoarele funcții.  Fișele de post sunt disponibile aici: http://www.sastipen.ro/files/comunicate-presa/Anunt-recrutare-personal-Centre-Comunitare-de-Servicii-Integrate.pdf

Posturi în cadrul Centrelor Comunitar de Servicii Integrate (CCSI)
Com. Polovragi
(jud. Gorj)

 1 Coordonator CCSI
 1 Expert ocupare
 1 Medic
 1 Mediator școlar
 1 Asistent medical comunitar
 1 Mediator sanitar
 1 Facilitator comunitar
 1 Jurist

Com. Hamcearca
(jud. Tulcea)

 1 Coordonator CCSI
 1 Expert ocupare
 1 Medic
 1 Mediator școlar
 1 Asistent medical comunitar
 1 Mediator sanitar
 1 Facilitator comunitar
 1 Jurist
Com. Ciucurova
(jud. Tulcea)

 1 Coordonator CCSI
 1 Expert ocupare
 1 Medic
 1 Mediator școlar
 1 Asistent medical comunitar
 1 Mediator sanitar
 1 Facilitator comunitar
 1 Jurist

Detalii suplimentare şi asistenţă se vor obţine din partea Asociatiei SASTIPEN, tel: 021/4560321 sau office@sastipen.ro. Persoana de contact: Andreea Moscovici – asistent programe.


Anunț privind angajarea a 2 formatori abilitare romi

Institutul pentru Politici Publice, beneficiar în cadrul proiectului “CCSI – Model de intervenție în procesul de incluziune și abilitare a romilor” cod proiect PN1008, un proiect din cadrul Programului de Dezvoltare Locală al cărui operator este Fondul Român de Dezvoltare Socială implementat alături de Centrul Romilor pentru Politici de Sănatate – SASTIPEN, împreună cu Institutul pentru Politici Publice (IPP), Asociația ActiveWatch, Primăria Comunei Polovragi (județul Gorj), Primăria Comunei Hamcearca și Primăria Comunei Ciucurova (județul Tulcea).

Formatorii vor lucra în perioada august 2021 – mai 2022, un număr de 50 de zile și vor avea următoarele responsabilități:

  1. participarea la procesul de realizare a curriculelor de formare
  2. participarea la procesul de realizare a materialelor de monitorizare
  3. contribuirea la procesul de evaluare a cursurilor.

Prima serie de formări va fi cu tinerii romi (18-25) și va lua forma unor “tabere” organizate într-o locație adecvată din afara comunelor în care locuiesc. Vor fi organizate 3 astfel de sesiuni. 

Prin inițierea acestui program se urmărește crearea unei mase critice de tineri romi care sa poată sa acționeze și să participe activ în societate și să reprezinte cu succes interesele comunității la diverse întâlniri locale, județene, și naționale.

IPP va preda următoarele cursuri:

  • Dezbatere: (comunicare; limbaj non-verbal, persuasiune, feed-back; construcția argumentului si a contraargumentului; dezbateri);
  • Leadership: (rolul conducerii si abilitățile de conducere; conducerea grupurilor de lucru la nivelul comunității, eficiența muncii în echipa; dezvoltarea abilitaților de negociere; planificare, organizare, implementarea si evaluarea activităților);
  • Dezvoltarea comunitara locala; lucru in comunitățile din care provin;

A doua serie de cursuri va fi organizată cu femei și tinere rome, in fiecare dintre cele 3 comune: Hamcearca, Ciucurova, si Polovragi. Vor fi organizate 1 sesiune de cursuri x 2 zile x 50 persoane per locație.

Cursurile vor viza următoarele teme:

  • Comunicare
  • Participare la procesul de luare a deciziilor
  • Leadership
  • Drepturile omului si egalitate de gen, dezvoltare comunitara, activism civic/militantism. Cursurile vor avea o componenta de discutii libere in care se vor identifica nevoile comunității si metode de afirmare a drepturilor

Ultima serie de cursuri va viza liderii comunității rome (membri din ONG-uri locale, grupuri civice etc.). Vor fi organizate cate 2 zile de curs per locație (x 3 locații), abordând următoarele tematici:

  • Dezvoltare comunitara,
  • Comunicare și advocacy,
  • Leadership,
  • Realizarea propunerilor de finanțare,
  • Realizarea recomandărilor de politica publica locala.

Cerințe specifice:

  1. Studii superioare, diploma de formator (obligatoriu)
  2. Experiența de minim 3 ani in domeniul instruirii/livrării sesiunilor de formare (obligatoriu)
  3. Disponibilitatea de a participa fizic în toate deplasările aferente cursurilor de formare care vor fi organizate în perioada august 2021 – mai 2022.
  4. Experiența de lucru/livrare de cursuri în domeniul specific de abilitare romi (este de preferat însă nu obligatoriu).

Se va încheia un contract de muncă individual, pe timp parțial, pentru perioada iulie 2021 – mai 2022.

Persoanele interesate de poziția de formator abilitare romi sunt invitate să trimită un CV pe adresa alexandra.johari [@] ipp.ro până la data de 25,06.2021.

 


În luna iunie s-au lansat în județul Tulcea două centre comunitare – Centrul Comunitar de Servicii Integrate Ciucurova și Centrul Comunitar de Servicii Integrate Hamcearca (în data de 8 iunie), iar în județul Gorj, și-a deschis oficial porțile Centrul Comunitar de Servicii Integrate Polovragi (în data de 10 iunie). Centrele Comunitare au fost deschise în cadrul proiectului “CCSI – Model de intervenție în procesul de incluziune și abilitare a romilor” (www.servicii-integrate.ro), un proiect derulat de Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN, împreună cu Institutul pentru Politici Publice (IPP), ActiveWatch, Primăria Comunei Hamcearca și Primăria Comunei Ciucurova (județul Tulcea) și Primăria Comunei Polovragi (județul Gorj).

În cadrul centrelor, membrii comunității vor beneficia de:

  • Servicii medicale primare (consultații primare, realizarea unor campanii de screening pentru factori de risc sau afecțiuni cu frecvență mare de apariție)
  • Urmărirea și înscrierea atât a femeilor gravide, cât și a nou – născuților pe listele medicilor de familie
  • Activități de informare, consiliere și mediere pe piața forței de muncă
  • Asistență juridică pentru obținerea actelor de identitate și pentru clarificarea situației locative
  • Asistență în vederea stimulării/prevenirii abandonului școlar și creșterea accesului la educație

Un punct forte este că s-a pornit în acest proiect cu două domenii foarte importante: educația și serviciile medicale. Sunt convinsă că cei din comunitate vor apela cu încredere la serviciile oferite de mediatorii școlari și mediatorii sanitari din centrul comunitar” a declarat doamna Subprefect Carmen Caloianu în cadrul evenimentului de lansare a Centrului Comunitar de Servicii Integrate Hamcearca.

Obiectivul general al proiectului  “CCSI – Model de intervenție în procesul de incluziune și abilitare a romilor” în cadrul căruia au devenit funcționale trei centre comunitare de servicii integrate este reducerea disparităților economice și sociale în rândul populației de etnie roma din localitățile vizate în proiect – Ciucurova (Tulcea), Hamcearca (Tulcea) și Polovragi (Gorj) – prin implicarea societății civile și a autorităților locale și regionale, astfel contribuind activ la creșterea incluziunii și abilitării romilor în conformitate cu principiile comune privind incluziunea romilor și creșterea coeziunii economice și sociale la nivel local.

Inovația pe care acest proiect constă în sinergia dintre expertiza și resursele fiecărui partener, contribuind astfel la creșterea incluziunii sociale și abilitării romilor, corelată cu documentele strategice care urmăresc promovarea unei dezvoltări echilibrate și coeziunii sociale, atât la nivel local, cât și la nivel național.

Aici, parteneri suntem cu toții – cetățeni, angajați de la Primărie și organizașiile neguvernamentale care promovează acest proiect” a declarat dl. Gheorghe Epure, primarul comunei Polovragi, punând accentul pe punct forte al acestui proiect – parteneriatul.

Atât între comunitate și cei care oferă servicii, cât și parteneriatul public-privat care permite crearea unor modele sustenabile de intervenție și incluziune. Astfel, colaborarea cu Primăria Comunei Polovragi, Primăria Comunei Hamcearca și Primăria Comunei Ciucurova va asigura continuitatea acestui proiect și va face trecerea către integrarea acestui tip de intervenție în viața de zi cu zi a comunelor.

Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 793.557 euro oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului de Dezvoltare Locală, iar perioada de implementare este de 24 luni.


În perioada 12-20 martie 2022, echipa IPP a fost la Sinaia unde a ținut cursuri de leadership pentru tinerii romi din Gorj și Tulcea. În această săptămână, sub coordonarea trainerilor, tinerii au învățat care sunt caracteristicile de lider, diferențele dintre lideri buni și slabi și cele mai importante principii de leadership. Ei au demonstrat cunoștințele învățate prin activități individuale și de echipă.
Următorul curs va avea ca temă ”Comunicarea” și a fost organizat în Iunie 2022.

În luna Aprilie 2022, colegii noștri de la IPP s-au deplasat la Ciucurova unde au susținut cursurile de dezvoltare comunitară femeilor și liderilor locali din comună. Participanții s-au arătat interesați de subiecte și doritori să se implice mai mult în viața comunitară.
Cursul următor s-a ținut în Hamcearca în luna Mai 2022.

În perioada 12-19 iunie 2022, IPP a organizat la Sinaia, cursurile de pregătire complexă în domeniul comunicării pentru tinerii din Hamcearca, Ciucurova și Polovragi. Timp de câteva zile, aceștia au putut învăța principiile comunicării, metode pentru îmbunătățirea comunicării și ”secrete” de comunicare pentru lideri. Exercițiile cele mai apreciate au fost cele interactive prin care au avut ocazia de a implementa concret dar și ludic, ceea ce au învățat.


La sfârșitul lunii iulie 2022, echipa IPP s-a deplasat în comuna Polovragi unde a organizat prima dezbatere între Grupul de Lucru Local și reprezentanții autorităților locale. Astfel, membrii comunității rome au avut oportunitatea de a discuta despre problemele din comunitate direct cu consilierii locali și de a identifica soluții fezabile împreuna. Ii mulțumim pe aceasta cale primarului, domnul Gheorghe Epure, pentru amabilitatea de a găzdui dezbaterea și deschiderea arătată față de proiect.


În Septembrie 2022, IPP a organizat o dezbatere la Ciucurova pentru a discuta propunerile de politică publică privind îmbunătățirea calității vieții persoanelor de etnie romă din comună. Propunerile au fost elaborate cu participarea membrilor Grupului de Lucru Local. Dezbaterea a beneficiat de prezența consilierilor locali și a domnului primar, Șerban Marin, căruia îi mulțumim pentru susținere.


Săptâmânile acestea, (Octombrie 2022) IPP a reușit să îndeplinească un mare obiectiv în cadrul proiectului ”CCSI – Model de intervenție în procesul de incluziune și abilitare a romilor” și anume: adoptarea Planurilor de Acțiune Locală în beneficiul romilor din comunele Polovragi (jud. Gorj), Hamcearca și Ciucurova (jud. Tulcea). Planurile prevăd acțiuni și măsuri pentru îmbunătățirea sănătății, locuirii, ocupării, educației și dezvoltării locale ale acestor comune. Le mulțumim cu această ocazie membrilor Consiliilor Locale pentru susținerea acestor activități.


Institutul pentru Politici Publice a organizat un workshop pe tema ”Educație incluzivă, drepturile omului, anti-discriminare și politici publice” la Tulcea, în perioada 20-21 februarie 2023. Evenimentul s-a bucurat de prezența mai multor reprezentanți ai instituțiilor publice din Tulcea – Inspectoratul Județean Școlar, Primăria Municipiului Tulcea, Consiliul Județean, Centrul de Informare, Prefectura. Participanții s-au arătat entuziasmați de noțiunile învățate la workshop, declarând că acestea sunt necesare și binevenite, mai ales în contextul unei societăți diverse în care respectul și empatia trebuie să primeze.
Pe termen lung, prin modelul de intervenție propus în cadrul proiectului precum și prin activitățile de conștientizare și educare desfășurate pe toata durata acestuia, Asociația Sastipen și Institutul pentru Politici Publice doresc să genereze o schimbare pozitivă pe termen lung, contribuind astfel la promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare precum și la creșterea accesului romilor la servicii integrate de calitate precum și creșterea calității acestor servicii.

 

Rezultate proiect

Buletin informativ 1: Buletin-informativ-nr.-1

Buletin informativ 2: Buletin-informativ-nr-2

Buletin informativ 3: Buletin-informativ-nr.-3

Buletin informativ 4: Buletin-informativ-nr.-4

Pliant-Drepturi-Cetatenesti-Romi

Brosura-Drepturi-Cetatenesti-Femei

Brosura-Drepturi-Cetatenesti-Romi

Brosura-Campanie-Nediscriminare-Romi

 

 

Comentarii

FB

Ultimele postari pe Facebook

CALENDAR

May 2025
M T W T F S S
« Aug    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

CELE MAI NOI IMAGINI

Semnează petiția!

Lipsa de medicamente în România este o problemă de viață sau de moarte pentru zeci de mii de pacienți.

2,684 signatures = 89% of goal

0
3000

LIPSA BANILOR DIN SISTEM OMOARĂ OAMENI. ALOCAȚI BANI ÎNAINTE DE A FI PREA TÂRZIU.

CRIZA MEDICAMENTELOR DIN ROMÂNIA – DIAGNOSTIC:
SUBFINANȚARE CRONICĂ A DECONTĂRILOR DE MEDICAMENTE
LIPSA BANILOR DIN SISTEM OMOARĂ OAMENI. ALOCAȚI BANI ÎNAINTE DE A FI PREA TÂRZIU.

Românii au dreptul la medicamente cu care să își protejeze sănătatea și, de multe ori, să își salveze viața. În ultimii 2 ani, 2.000 de tipuri de medicamente din cele 6.000 existente pe piață au fost retrase de firmele producătoare/importatoare pentru că statul român insistă să plătească tot mai puțin pentru ele. Cerem ca prețurile medicamentelor să nu mai fie ținute jos, în mod artificial, prin decizii guvernamentale, sub pretextul grijii pentru pacienți. De fapt, această abordare determină producătorii și distribuitorii, pentru produsele la care își acoperă cu greu costul de producție, să retragă din România medicamentele pe care primesc prețuri de nimic.

Prețul minim impus producătorilor de medicamente de către statul român descurajează distribuția lor pe piața noastră. Dacă prețul de distribuție ajunge în punctul în care costurile de producție sunt egale cu încasările în urma vânzării, producătorii și distribuitorii închid afacerea din România și pleacă în alte țări -membre UE unde condițiile de preț sunt mai avantajoase. Pe piața UE medicamentele constituie o marfă ca și în cazul altor produse și, ca atare, urmează, în anumite limite, regulile liberei circulații a mărfurilor.

DEMARĂM ACUM ACEASTĂ PETIȚIE PENTRU A CONVINGE GUVERNUL SĂ CREASCĂ ALOCAREA SUMEI PENTRU ACHIZIȚII DE MEDICAMENTE DE LA 6 MILIARDE RON LA 7 MILIARDE RON.
FĂRĂ ACEASTĂ MĂRIRE LIPSA MEDICAMENTELOR SE VA AGRAVA ȘI TOT MAI MULȚI OAMENI RISCĂ SĂ MOARĂ DIN ACEASTĂ CAUZĂ.

O cercetare a Institutului pentru Politici Publice (IPP) desfășurată împreună cu IRES în primăvara acestui an arată că 32% dintre persoanele care suferă de boli cronice spun că nu au găsit medicamente în prima farmacie vizitată, apelând la rețele informale naționale sau internaționale pentru a le procura. Din păcate, 8% dintre ei nu au reușit să își procure medicamentele de care aveau nevoie pentru ameliorarea stării de sănătate nici după ce au apelat la aceste rețele informale. Doar o parte din aceste medicamente pot fi cumpărate cu efort financiar din partea pacienților prin rețele informale dar unele medicamente au un cost prohibitiv pentru buzunarul multor persoane cu venituri mici, iar altele au costuri care nu pot fi plătite decât prin decontarea prin sistemul de asigurare, tratamentul putând să coste și câteva zeci de mii de euro. Mai multe informații pe pagina de Facebook a IPP şi urmărind urmărind #coalitiapentrumedicamente .

Prin semnătura ta, te alături celor care cer Ministerul Sănătății și Agenției Naționale a Medicamentelor (ANMDM) să ia de urgență măsuri pentru ca românii să nu mai trăiască, în viitor, o perpetuă criză a medicamentelor.

Petiția va pleca în cel mai scurt timp către decidenți!

**your signature**



Am citit politica de confidențialitate și de protecție a datelor cu caracter personal.

Petiția e închisă acum.

End date: Oct 10, 2018

Signatures collected: 2684

Signature goal: 3000