Întărirea capacității autorităților contractante din România pentru realizarea unor achiziții publice eficiente și durabile, fructificând experiența partenerilor olandezi
Related Articles
Institutul pentru Politici Publice (IPP), în parteneriat cu Ambasada Olandei, sprijină în mod activ Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) și alte autorități ale statului român pentru eficientizarea cheltuirii resurselor publice prin achiziții publice, orientând sistemul către performanță atât prin înființarea Unității Centrale de Achiziții Publice care să gestioneze achizițiile publice ale ministerelor cât și prin organizarea de achiziții publice în comun, la nivelul autorităților publice locale.
Joi, 6 aprilie, de la ora 10:00, la Sala de ședințe a Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (str. Foișorului nr. 2), IPP a prezentat un studiu-diagnoză asupra risipei actuale de resurse în lipsa coordonării naționale. Din studiul bazat pe exemple concrete la nivelul spitalelor, tribunalelor, primăriilor, universităţilor, liceelor, şcolilor sau grădiniţelor care au pătit sume și de două, trei ori mai mari pentru acelaşi tip de produs, reiese câţi bani se risipesc în actualul mod de organizare a sistemului de achiziții publice și care sunt soluţiile pentru economisiri substanţiale la Buget.
La dezbatere se vor afla reprezentanţi ai instituţiilor care fac achiziţii publice şi experţi independenţi din România, față în față cu experţi olandezi – reprezentanți ai unui sistem care şi-a dovedit eficienţa în Olanda. Wouter Stolwijk reprezintă instituția centrală olandeză responsabilă de achiziții iar Ditmar Waterman – o regiune din Olanda în care unitățile administrației publice locale gestionează, pentru folosirea eficientă a resurselor, în comun proceduri de achiziții de interes reciproc – un model pe care IPP îl promovează în România, în consultările cu municipiile și consiliile județene. Prezentările experților olandezi se vor referi la: economiile între 10%-18% pe care un sistem centralizat le poate avea din achiziții[1], modul cum se poate obține cel mai bun preţ de achiziţie, posibilitatea de a negocia preţul în cazul achiziţiei unei cantităţi mari produse/servicii, stabilirea unor standarde comune pentru achizițiile publice ecologice/durabile.
Un exemplu românesc de eficiență a sistemului centralizat este experiența raportată în anul 2013 de Ministerul Sănătăţii. Potrivit MS, sistemul centralizat de achiziții a ajutat la încheierea unui acord pentru 1,4 milioane de doze de vaccin hexavalent cu o economie de 30%, iar achiziţionarea de combustibil pentru patru ani a adus un discount de 6%.
Prezentarea Institutului pentru Politici Publice din cadrul dezbaterii o puteți accesa aici: IPPStudiu-diagnoză-IPP_6-aprilie-2017
Pentru relatii suplimentare, vă rugăm contactați Adrian Moraru, Director IPP la adrian@ipp.ro și 0724 237 229.