Întărirea capacității autorităților contractante din România pentru realizarea unor achiziții publice eficiente și durabile, fructificând experiența partenerilor olandezi

April 6, 2017

Institutul pentru Politici Publice (IPP), în parteneriat cu Ambasada Olandei, sprijină în mod activ Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) și alte autorități ale statului român pentru eficientizarea cheltuirii resurselor publice prin achiziții publice, orientând sistemul către performanță atât prin înființarea Unității Centrale de Achiziții Publice care să gestioneze achizițiile publice ale ministerelor cât și prin organizarea de achiziții publice în comun, la nivelul autorităților publice locale.

Joi, 6 aprilie, de la ora 10:00, la Sala de ședințe a Agenției Naționale pentru Achiziții Publice  (str. Foișorului nr. 2), IPP a prezentat un studiu-diagnoză asupra risipei actuale de resurse în lipsa coordonării naționale. Din studiul bazat pe exemple concrete la nivelul spitalelor, tribunalelor, primăriilor, universităţilor, liceelor, şcolilor sau grădiniţelor care au pătit sume și de două, trei ori mai mari pentru acelaşi tip de produs, reiese câţi bani se risipesc în actualul mod de organizare a sistemului de achiziții publice și care sunt soluţiile pentru economisiri substanţiale la Buget.

La dezbatere se vor afla reprezentanţi ai instituţiilor care fac achiziţii publice şi experţi independenţi din România, față în față cu experţi olandezi – reprezentanți ai unui sistem care şi-a dovedit eficienţa în Olanda. Wouter Stolwijk reprezintă instituția centrală olandeză responsabilă de achiziții iar Ditmar Waterman – o regiune din Olanda în care unitățile administrației publice locale gestionează, pentru folosirea eficientă a resurselor, în comun proceduri de achiziții de interes reciproc – un model pe care IPP îl promovează în România, în consultările cu municipiile și consiliile județene. Prezentările experților olandezi se vor referi la: economiile între 10%-18% pe care un sistem centralizat le poate avea din achiziții[1], modul cum se poate obține cel mai bun preţ de achiziţie, posibilitatea de a negocia preţul în cazul achiziţiei unei cantităţi mari produse/serviciistabilirea unor standarde comune pentru achizițiile publice ecologice/durabile.

Un exemplu românesc de eficiență a sistemului centralizat este experiența raportată în anul 2013 de  Ministerul Sănătăţii. Potrivit MS, sistemul centralizat de achiziții a ajutat la încheierea unui acord pentru 1,4 milioane de doze de vaccin hexavalent cu o economie de 30%, iar achiziţionarea de combustibil pentru patru ani a adus un discount de 6%.

 

Prezentarea Institutului pentru Politici Publice din cadrul dezbaterii o puteți accesa aici: IPPStudiu-diagnoză-IPP_6-aprilie-2017

 

Pentru relatii suplimentare, vă rugăm contactați Adrian Moraru, Director IPP la adrian@ipp.ro și 0724 237 229.

 

Comentarii

FB

Ultimele postari pe Facebook

CALENDAR

May 2025
M T W T F S S
« Aug    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

CELE MAI NOI IMAGINI

Semnează petiția!

Lipsa de medicamente în România este o problemă de viață sau de moarte pentru zeci de mii de pacienți.

2,684 signatures = 89% of goal

0
3000

LIPSA BANILOR DIN SISTEM OMOARĂ OAMENI. ALOCAȚI BANI ÎNAINTE DE A FI PREA TÂRZIU.

CRIZA MEDICAMENTELOR DIN ROMÂNIA – DIAGNOSTIC:
SUBFINANȚARE CRONICĂ A DECONTĂRILOR DE MEDICAMENTE
LIPSA BANILOR DIN SISTEM OMOARĂ OAMENI. ALOCAȚI BANI ÎNAINTE DE A FI PREA TÂRZIU.

Românii au dreptul la medicamente cu care să își protejeze sănătatea și, de multe ori, să își salveze viața. În ultimii 2 ani, 2.000 de tipuri de medicamente din cele 6.000 existente pe piață au fost retrase de firmele producătoare/importatoare pentru că statul român insistă să plătească tot mai puțin pentru ele. Cerem ca prețurile medicamentelor să nu mai fie ținute jos, în mod artificial, prin decizii guvernamentale, sub pretextul grijii pentru pacienți. De fapt, această abordare determină producătorii și distribuitorii, pentru produsele la care își acoperă cu greu costul de producție, să retragă din România medicamentele pe care primesc prețuri de nimic.

Prețul minim impus producătorilor de medicamente de către statul român descurajează distribuția lor pe piața noastră. Dacă prețul de distribuție ajunge în punctul în care costurile de producție sunt egale cu încasările în urma vânzării, producătorii și distribuitorii închid afacerea din România și pleacă în alte țări -membre UE unde condițiile de preț sunt mai avantajoase. Pe piața UE medicamentele constituie o marfă ca și în cazul altor produse și, ca atare, urmează, în anumite limite, regulile liberei circulații a mărfurilor.

DEMARĂM ACUM ACEASTĂ PETIȚIE PENTRU A CONVINGE GUVERNUL SĂ CREASCĂ ALOCAREA SUMEI PENTRU ACHIZIȚII DE MEDICAMENTE DE LA 6 MILIARDE RON LA 7 MILIARDE RON.
FĂRĂ ACEASTĂ MĂRIRE LIPSA MEDICAMENTELOR SE VA AGRAVA ȘI TOT MAI MULȚI OAMENI RISCĂ SĂ MOARĂ DIN ACEASTĂ CAUZĂ.

O cercetare a Institutului pentru Politici Publice (IPP) desfășurată împreună cu IRES în primăvara acestui an arată că 32% dintre persoanele care suferă de boli cronice spun că nu au găsit medicamente în prima farmacie vizitată, apelând la rețele informale naționale sau internaționale pentru a le procura. Din păcate, 8% dintre ei nu au reușit să își procure medicamentele de care aveau nevoie pentru ameliorarea stării de sănătate nici după ce au apelat la aceste rețele informale. Doar o parte din aceste medicamente pot fi cumpărate cu efort financiar din partea pacienților prin rețele informale dar unele medicamente au un cost prohibitiv pentru buzunarul multor persoane cu venituri mici, iar altele au costuri care nu pot fi plătite decât prin decontarea prin sistemul de asigurare, tratamentul putând să coste și câteva zeci de mii de euro. Mai multe informații pe pagina de Facebook a IPP şi urmărind urmărind #coalitiapentrumedicamente .

Prin semnătura ta, te alături celor care cer Ministerul Sănătății și Agenției Naționale a Medicamentelor (ANMDM) să ia de urgență măsuri pentru ca românii să nu mai trăiască, în viitor, o perpetuă criză a medicamentelor.

Petiția va pleca în cel mai scurt timp către decidenți!

**your signature**



Am citit politica de confidențialitate și de protecție a datelor cu caracter personal.

Petiția e închisă acum.

End date: Oct 10, 2018

Signatures collected: 2684

Signature goal: 3000