Back to homepage

Sănătate

OBSERV.SĂNĂTATE

Militând pentru impulsionarea publicului larg să se informeze cu privire la costurile sistemului de sănătate publică, contribuțiile fiecăruia la bugetul sistemului respectiv drepturile în calitate de pacienți concomitent cu determinarea unui mai largi transparențe a instituțiilor și autorităților de sănătate publică în legătură cu deciziile și fondurile publice cheltuite, Institutul pentru Politici Publice demarează un amplu program de Observare a domeniului Sănătății în România. Încurajăm cetățenii – contribuabili la sistemul public de sănătate să se informeze constant despre modul în care funcționează acest sistem pentru a putea reacționa în cunoștință de cauză atunci când instituția responsabilă de politicile în domeniu propune măsuri de reformă la toate nivelurile. În același timp, statul are datoria să ofere tuturor cetățenilor, indiferent de condiția lor socio-economică un pachet de servicii minimal tratându-i pe toți cetățenii cu respectul cuvenit.

Abonați-vă să primiți buletinele conținând monitorizări ale IPP în domeniu. Trimiteți un mesaj conținând adresa voastră de email la sanatate@ipp.ro pentru a vă abona. Cele mai recente numere ale Observ.Sănătate sunt disponibile:

Observ Sănătate nr. 1

Observ Sănătate nr. 2

Observ Sănătate nr. 3

Observ Sănătate nr. 4 

Observ Sănătate nr. 5 

Observ Sănătate nr. 6

În curând afișăm baze de date cu informații din sănătate colectate la nivel național întrucât credem cu tărie că sistemul public de sănătate trebuie să pună la dispoziția oricărui cetățean orice fel de informație care să îl ajute să înțeleagă impactul măsurilor luate în domeniul sănătății.

Pentru relații suplimentare pe această temă contactați Raluca Popovici la adresa de e-mail: raluca@ipp.ro sau sanatate@ipp.ro

Pagina este realizată cu sprijinul Friedrich Ebert Stiftung (FES) Romania.

Comunicate presa

Publicatii

Evenimente

FB

Ultimele postari pe Facebook

CALENDAR

May 2025
M T W T F S S
« Aug    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

CELE MAI NOI IMAGINI

Semnează petiția!

Lipsa de medicamente în România este o problemă de viață sau de moarte pentru zeci de mii de pacienți.

2,684 signatures = 89% of goal

0
3000

LIPSA BANILOR DIN SISTEM OMOARĂ OAMENI. ALOCAȚI BANI ÎNAINTE DE A FI PREA TÂRZIU.

CRIZA MEDICAMENTELOR DIN ROMÂNIA – DIAGNOSTIC:
SUBFINANȚARE CRONICĂ A DECONTĂRILOR DE MEDICAMENTE
LIPSA BANILOR DIN SISTEM OMOARĂ OAMENI. ALOCAȚI BANI ÎNAINTE DE A FI PREA TÂRZIU.

Românii au dreptul la medicamente cu care să își protejeze sănătatea și, de multe ori, să își salveze viața. În ultimii 2 ani, 2.000 de tipuri de medicamente din cele 6.000 existente pe piață au fost retrase de firmele producătoare/importatoare pentru că statul român insistă să plătească tot mai puțin pentru ele. Cerem ca prețurile medicamentelor să nu mai fie ținute jos, în mod artificial, prin decizii guvernamentale, sub pretextul grijii pentru pacienți. De fapt, această abordare determină producătorii și distribuitorii, pentru produsele la care își acoperă cu greu costul de producție, să retragă din România medicamentele pe care primesc prețuri de nimic.

Prețul minim impus producătorilor de medicamente de către statul român descurajează distribuția lor pe piața noastră. Dacă prețul de distribuție ajunge în punctul în care costurile de producție sunt egale cu încasările în urma vânzării, producătorii și distribuitorii închid afacerea din România și pleacă în alte țări -membre UE unde condițiile de preț sunt mai avantajoase. Pe piața UE medicamentele constituie o marfă ca și în cazul altor produse și, ca atare, urmează, în anumite limite, regulile liberei circulații a mărfurilor.

DEMARĂM ACUM ACEASTĂ PETIȚIE PENTRU A CONVINGE GUVERNUL SĂ CREASCĂ ALOCAREA SUMEI PENTRU ACHIZIȚII DE MEDICAMENTE DE LA 6 MILIARDE RON LA 7 MILIARDE RON.
FĂRĂ ACEASTĂ MĂRIRE LIPSA MEDICAMENTELOR SE VA AGRAVA ȘI TOT MAI MULȚI OAMENI RISCĂ SĂ MOARĂ DIN ACEASTĂ CAUZĂ.

O cercetare a Institutului pentru Politici Publice (IPP) desfășurată împreună cu IRES în primăvara acestui an arată că 32% dintre persoanele care suferă de boli cronice spun că nu au găsit medicamente în prima farmacie vizitată, apelând la rețele informale naționale sau internaționale pentru a le procura. Din păcate, 8% dintre ei nu au reușit să își procure medicamentele de care aveau nevoie pentru ameliorarea stării de sănătate nici după ce au apelat la aceste rețele informale. Doar o parte din aceste medicamente pot fi cumpărate cu efort financiar din partea pacienților prin rețele informale dar unele medicamente au un cost prohibitiv pentru buzunarul multor persoane cu venituri mici, iar altele au costuri care nu pot fi plătite decât prin decontarea prin sistemul de asigurare, tratamentul putând să coste și câteva zeci de mii de euro. Mai multe informații pe pagina de Facebook a IPP şi urmărind urmărind #coalitiapentrumedicamente .

Prin semnătura ta, te alături celor care cer Ministerul Sănătății și Agenției Naționale a Medicamentelor (ANMDM) să ia de urgență măsuri pentru ca românii să nu mai trăiască, în viitor, o perpetuă criză a medicamentelor.

Petiția va pleca în cel mai scurt timp către decidenți!

**your signature**



Am citit politica de confidențialitate și de protecție a datelor cu caracter personal.

Petiția e închisă acum.

End date: Oct 10, 2018

Signatures collected: 2684

Signature goal: 3000