Guvernul reglementează ezitant problema asigurării fluxurilor financiare efective pentru demararea și implementarea proiectelor cu fonduri europene din noul exercițiu financiar

August 27, 2015

Guvernul reglementează ezitant problema asigurării fluxurilor financiare efective pentru demararea și implementarea proiectelor cu fonduri europene din noul exercițiu financiar

București, 27 august 2015 § Guvernul reglementează ezitant problema asigurării banilor efectivi pentru demararea și implementarea proiectelor cu fonduri din noul exercițiu financiar al UE 2014 – 2020. Dă semnale că urmărește o schimbare de atitudine în relația cu beneficiarii (în situații de suspiciuni de fraudă, eventuale plăți către beneficiari se vor putea efectua în continuare până la momentul declanșării urmăririi penale) și prezintă o preocupare pentru eliminarea obstacolelor sistemice (sumele reprezentând corecții nu vor mai fi reținute din bugetele proiectelor exclusiv în baza titlurilor de creanță ci, pe baza suspendării în instanță a acestora, se vor putea face plăți până la decizia definitivă pe respectiva sancțiune) dar varianta proiectului OUG privind fluxurile financiare nu convinge că există o determinare guvernamentale reală pentru a se crea un cadru funcțional în care să se implementeze rapid, facil și eficient proiecte cu finanțare din fonduri structurale în România. Ieri, Guvernul a lansat în consultare proiectul OUG privind fluxurile financiare în proiectele aferente perioadei 2014-2020, lipsind însă Normele metodologice la care textul face în continuu trimitere.

Varianta OUG supusă consultării1 propune ca cererile de plată ale beneficiarilor de proiecte să fie rambursate inclusiv din resurse naționale în măsura în care există decalaje în recuperarea banilor de la Comisia Europeană dar, de fapt, nu există o determinare reală în acest sens, din moment ce singura sursă de venituri anuntață pentru a avansa fondurile este din privatizări, iar procedura în sine pare mai degrabă opțională în loc să constituie o regulă asumată. Sumele sunt consistente; în acest exercițiu financiar, Guvernul ar fi trebuit să prevadă în bugetele anuale sume de peste 4 miliarde de euro anual pentru rambursarea acestor cereri, ceea ce explică ezitarea asumării unei decizii curajoase.

Textul nu vine cu soluții la problemele de fond care au afectat în mod grav absorbția în 2007 – 2013, iar Guvernul nu transmite un semnal ferm de schimbare a procedurilor nefuncționale de lucru, în condițiile în care, în acest proiect de act normativ, nu este prevăzut un termen maxim până la care Autoritățile de Management au obligația să ramburseze plăți către beneficiari. Singura prevedere clară este că se vor face plățile în 3 zile lucrătoare “de la momentul de la care aceasta (Autoritatea) va dispune de resurse în conturile sale”, rezervându-și dreptul de a prelungi pentru un interval nedeterminat termenul de rambursare (cu precizarea că perioada întreruperilor nu va depăși 10 zile lucrătoare), funcție de solicitări de clarificări suplimentare.

În același timp responsabilizarea unei singure entități, Ministerul Finanțelor Publice, care va coordona întreg managementul financiar al tuturor fondurilor publice, inclusiv al celor europene, face dovada, în opinia Institutului pentru Politici Publice, unei gândiri unitare care răspunde unui mod de lucru caracterizat, în exercițiul financiar 2007 – 2013, prin fragmentare a deciziilor și a responsabilităților și nefuncțional, la nivelul aparatului public central. Salutăm faptul că o singură instituție (MFP) va fi, cum este și normal pentru coerența și eficiența proiectelor de investiții din România, unica autoritate care va emite instrucțiuni cu caracter obligatoriu pentru Autoritățile de Mangement în domeniul financiar, ceea ce va duce la o mai mare disciplină/predictibilitate în managementul financiar al Programelor Operaționale. Totuși, dacă aspectele mai sus invocate nu vor fi remediate în conținutul actului normativ, riscul repetării blocajelor în absorbția fondurilor structurale va fi iminent.

IPP a lecturat cu mare interes acest important proiect de act normativ pe care îl cerea, printr-un apel public, Ministerului Fondurilor Europene încă de acum 1 lună, la vremea respectivă acesta replicând Institutului că “toată legislația este pregătită” deși se afla în plin proces de elaborare a acestuia. OUG privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru 2014 – 2020  are o mare relevanță pentru implementarea proiectelor din cele aprox. 30 miliarde de Euro alocate de CE României pentru 2014 -2020.

În urma analizei conținutul proiectului de act normativ, IPP a înaintat deja către cele două ministere implicate – Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Finanțelor Publice – observațiile sale punctuale pe marginea textului de lege, solicitând modificarea actului normativ în sensul asumării unor răspunderi/termene clare în materia managementului fondurilor europene în relația cu beneficiarii. Materialul este disponibil, la cerere, oricăror persoane interesate și afișat în site-ul IPP, www.ipp.ro și pe pagina oficială de Facebook.

IPP_Propuneri completare_modificare OUG privind gestionarea financiara 2014 2020

 

Pentru informații suplimentare, contactați Elena Tudose la tel: 021 212 3126, 0722 166 888 sau elena@ipp.ro

 

 

 

1 Disponibila la http://www.fonduri-ue.ro/legislatie/legislatie-nationala/proiecte-legislative

Comentarii

FB

Ultimele postari pe Facebook

CALENDAR

May 2025
M T W T F S S
« Aug    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

CELE MAI NOI IMAGINI

Semnează petiția!

Lipsa de medicamente în România este o problemă de viață sau de moarte pentru zeci de mii de pacienți.

2,684 signatures = 89% of goal

0
3000

LIPSA BANILOR DIN SISTEM OMOARĂ OAMENI. ALOCAȚI BANI ÎNAINTE DE A FI PREA TÂRZIU.

CRIZA MEDICAMENTELOR DIN ROMÂNIA – DIAGNOSTIC:
SUBFINANȚARE CRONICĂ A DECONTĂRILOR DE MEDICAMENTE
LIPSA BANILOR DIN SISTEM OMOARĂ OAMENI. ALOCAȚI BANI ÎNAINTE DE A FI PREA TÂRZIU.

Românii au dreptul la medicamente cu care să își protejeze sănătatea și, de multe ori, să își salveze viața. În ultimii 2 ani, 2.000 de tipuri de medicamente din cele 6.000 existente pe piață au fost retrase de firmele producătoare/importatoare pentru că statul român insistă să plătească tot mai puțin pentru ele. Cerem ca prețurile medicamentelor să nu mai fie ținute jos, în mod artificial, prin decizii guvernamentale, sub pretextul grijii pentru pacienți. De fapt, această abordare determină producătorii și distribuitorii, pentru produsele la care își acoperă cu greu costul de producție, să retragă din România medicamentele pe care primesc prețuri de nimic.

Prețul minim impus producătorilor de medicamente de către statul român descurajează distribuția lor pe piața noastră. Dacă prețul de distribuție ajunge în punctul în care costurile de producție sunt egale cu încasările în urma vânzării, producătorii și distribuitorii închid afacerea din România și pleacă în alte țări -membre UE unde condițiile de preț sunt mai avantajoase. Pe piața UE medicamentele constituie o marfă ca și în cazul altor produse și, ca atare, urmează, în anumite limite, regulile liberei circulații a mărfurilor.

DEMARĂM ACUM ACEASTĂ PETIȚIE PENTRU A CONVINGE GUVERNUL SĂ CREASCĂ ALOCAREA SUMEI PENTRU ACHIZIȚII DE MEDICAMENTE DE LA 6 MILIARDE RON LA 7 MILIARDE RON.
FĂRĂ ACEASTĂ MĂRIRE LIPSA MEDICAMENTELOR SE VA AGRAVA ȘI TOT MAI MULȚI OAMENI RISCĂ SĂ MOARĂ DIN ACEASTĂ CAUZĂ.

O cercetare a Institutului pentru Politici Publice (IPP) desfășurată împreună cu IRES în primăvara acestui an arată că 32% dintre persoanele care suferă de boli cronice spun că nu au găsit medicamente în prima farmacie vizitată, apelând la rețele informale naționale sau internaționale pentru a le procura. Din păcate, 8% dintre ei nu au reușit să își procure medicamentele de care aveau nevoie pentru ameliorarea stării de sănătate nici după ce au apelat la aceste rețele informale. Doar o parte din aceste medicamente pot fi cumpărate cu efort financiar din partea pacienților prin rețele informale dar unele medicamente au un cost prohibitiv pentru buzunarul multor persoane cu venituri mici, iar altele au costuri care nu pot fi plătite decât prin decontarea prin sistemul de asigurare, tratamentul putând să coste și câteva zeci de mii de euro. Mai multe informații pe pagina de Facebook a IPP şi urmărind urmărind #coalitiapentrumedicamente .

Prin semnătura ta, te alături celor care cer Ministerul Sănătății și Agenției Naționale a Medicamentelor (ANMDM) să ia de urgență măsuri pentru ca românii să nu mai trăiască, în viitor, o perpetuă criză a medicamentelor.

Petiția va pleca în cel mai scurt timp către decidenți!

**your signature**



Am citit politica de confidențialitate și de protecție a datelor cu caracter personal.

Petiția e închisă acum.

End date: Oct 10, 2018

Signatures collected: 2684

Signature goal: 3000