Proiecte publice durabile în comunitățile locale printr-o gândire și o acțiune bazată pe înțelegerea proceselor de politici publice

October 18, 2018

 

                                                                                                            Data: 18 octombrie 2018

Proiecte publice durabile în comunitățile locale printr-o gândire și o acțiune bazată pe înțelegerea proceselor de politici publice

 

Deciziile bine fundamentate din administrația publică locală se bazează pe o gândire și o pregătire în politici publice, astfel că Institutul pentru Politici Publice (IPP) și Asociația Municipiilor din România (AMR) demarează un proiect național menit să contribuie la creșterea capacității municipiilor în a formula politici publice locale durabile sau a evalua, după caz, impactul acestora, printr-un pachet de activități practice pentru funcționari și aleși.

Proiectul Politici publice locale – un element fundamental pentru creșterea calității procesului decizional la nivelul administrației publice locale, cod SMIS 111612, beneficiind de finanțare în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă cofinanțat de Uniunea Europeană, din Fondul Social European, își asumă creșterea calității procesului de fundamentare a deciziilor la nivelul a 103 municipii din România respectiv a sectoarelor Municipiului București prin acțiuni concrete, principalele referindu-se la:

  • Dezvoltarea unui pachet de instrumente (model de referat de specialitate, model de notă de fundamentare pentru acte normative locale, model de expunere de motive, model de document de analiză cost- beneficiu, model de formulare culegere feedback de la personale interesate în procesul de consultare publică, model de propunere de politică publică pentru formularea măsurii într-un act normativ – hotărâre de consiliu local, dispoziție primar, după caz) prin care să se determine standardizarea etapelor ciclului de politici publice parcurs de o primărie și în afara cărora aceasta nu va avea voie să adopte decizii publice
  • Sprijinirea personalului autorităților locale în folosirea acestor instrumente
  • Instruirea societății civile să exercite presiunea civică necesară respectiv să se implice în formularea și promovarea de politici publice alternative la cele inițiate de autoritățile publice.
  • Revizuirea și publicarea ediției a doua a Manualului de politici publice – instrument dedicat viitorilor specialiști din sectorul public, privat și din domeniul academic
  • Furnizarea de asistență de specialitate pentru pilotarea instrumentelor de profesionalizare a proceselor decizionale locale pentru un număr de 8 municipii.

În 14 luni de proiect, partenerii urmăresc să determine profesionalizarea proceselor decizionale, de la conlucrarea cu reprezentanții tuturor municipiilor astfel încât să beneficieze de tot pachetul de instrumente și să înțeleagă importanța parcurgerii etapelor necesare elaborării unei politici publice, până la acordarea de asistență tehnică unor municipii – pilot (alese funcție de interes pentru a implementa procedurile) ca să folosească tot instrumentarul oferit în proiect. Toate experiențele din conlucrarea de pe plan local, dobândite prin proiect, vor fi incluse într-o propunere de act normativ prin care să se instituționalizeze, în toată țara, un mecanism-standard de adoptare a deciziilor bazat pe o fundamentare gândită în termeni de politică – publică.

Impactul estimat al proiectului va fi:

  • Grad ridicat de informare/cunoaștere a personalului autorităților publice locale de a profesionaliza procesul decizional local, prin implementarea instrumentelor dezvoltate în cadrul proiectului (minim 100 participanți la workshop-urile regionale)
  • Capacitate crescută a organizațiilor neguvernamentale și a partenerilor sociali de a se implica în formularea și promovarea politicilor publice (minim 150 de reprezentanți din societatea civilă locală și centrală instruiți în domeniul ciclului politicilor publice)
  • 3000 de profesioniști din domeniul politicilor publice informați prin materialele produse în proiect
  • Minim 5 propuneri alternative, de politici publice existente, venite din partea ONG-urilor și acceptate de autoritățile publice vizate

Valoarea contractului de finanțare este de 874.291,99 lei, din care valoare eligibilă nerambursabilă: 856.806,15 lei (valoarea eligibilă nerambursabilă din FSE: 719.578,88 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național 137.227,27 lei), iar cofinanțarea beneficiarului în valoare de 17.485,84 lei.

Prin rezultatele sale, dar mai ales prin modul activ în care se lucrează cu personalul și decidenții din administrația publică locală și, implicit prin cooptarea interesului de participare în ciclul politicilor publice al ONG-urilor, proiectul contribuie la atingerea obiectivelor Strategiei pentru Consolidarea Administrației Publice 2014 – 2020, cadrul de referință care orientează în prezent reforma administrației publice din România.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Persoana de contact: Alexandra Soci, Asistent proiect IPP, Tel/Fax: 021/212 3126, E-mail: alexandra.soci@ipp.ro

 

 

 

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin

Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020!

Comentarii

FB

Ultimele postari pe Facebook

CALENDAR

May 2025
M T W T F S S
« Aug    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

CELE MAI NOI IMAGINI

Semnează petiția!

Lipsa de medicamente în România este o problemă de viață sau de moarte pentru zeci de mii de pacienți.

2,684 signatures = 89% of goal

0
3000

LIPSA BANILOR DIN SISTEM OMOARĂ OAMENI. ALOCAȚI BANI ÎNAINTE DE A FI PREA TÂRZIU.

CRIZA MEDICAMENTELOR DIN ROMÂNIA – DIAGNOSTIC:
SUBFINANȚARE CRONICĂ A DECONTĂRILOR DE MEDICAMENTE
LIPSA BANILOR DIN SISTEM OMOARĂ OAMENI. ALOCAȚI BANI ÎNAINTE DE A FI PREA TÂRZIU.

Românii au dreptul la medicamente cu care să își protejeze sănătatea și, de multe ori, să își salveze viața. În ultimii 2 ani, 2.000 de tipuri de medicamente din cele 6.000 existente pe piață au fost retrase de firmele producătoare/importatoare pentru că statul român insistă să plătească tot mai puțin pentru ele. Cerem ca prețurile medicamentelor să nu mai fie ținute jos, în mod artificial, prin decizii guvernamentale, sub pretextul grijii pentru pacienți. De fapt, această abordare determină producătorii și distribuitorii, pentru produsele la care își acoperă cu greu costul de producție, să retragă din România medicamentele pe care primesc prețuri de nimic.

Prețul minim impus producătorilor de medicamente de către statul român descurajează distribuția lor pe piața noastră. Dacă prețul de distribuție ajunge în punctul în care costurile de producție sunt egale cu încasările în urma vânzării, producătorii și distribuitorii închid afacerea din România și pleacă în alte țări -membre UE unde condițiile de preț sunt mai avantajoase. Pe piața UE medicamentele constituie o marfă ca și în cazul altor produse și, ca atare, urmează, în anumite limite, regulile liberei circulații a mărfurilor.

DEMARĂM ACUM ACEASTĂ PETIȚIE PENTRU A CONVINGE GUVERNUL SĂ CREASCĂ ALOCAREA SUMEI PENTRU ACHIZIȚII DE MEDICAMENTE DE LA 6 MILIARDE RON LA 7 MILIARDE RON.
FĂRĂ ACEASTĂ MĂRIRE LIPSA MEDICAMENTELOR SE VA AGRAVA ȘI TOT MAI MULȚI OAMENI RISCĂ SĂ MOARĂ DIN ACEASTĂ CAUZĂ.

O cercetare a Institutului pentru Politici Publice (IPP) desfășurată împreună cu IRES în primăvara acestui an arată că 32% dintre persoanele care suferă de boli cronice spun că nu au găsit medicamente în prima farmacie vizitată, apelând la rețele informale naționale sau internaționale pentru a le procura. Din păcate, 8% dintre ei nu au reușit să își procure medicamentele de care aveau nevoie pentru ameliorarea stării de sănătate nici după ce au apelat la aceste rețele informale. Doar o parte din aceste medicamente pot fi cumpărate cu efort financiar din partea pacienților prin rețele informale dar unele medicamente au un cost prohibitiv pentru buzunarul multor persoane cu venituri mici, iar altele au costuri care nu pot fi plătite decât prin decontarea prin sistemul de asigurare, tratamentul putând să coste și câteva zeci de mii de euro. Mai multe informații pe pagina de Facebook a IPP şi urmărind urmărind #coalitiapentrumedicamente .

Prin semnătura ta, te alături celor care cer Ministerul Sănătății și Agenției Naționale a Medicamentelor (ANMDM) să ia de urgență măsuri pentru ca românii să nu mai trăiască, în viitor, o perpetuă criză a medicamentelor.

Petiția va pleca în cel mai scurt timp către decidenți!

**your signature**



Am citit politica de confidențialitate și de protecție a datelor cu caracter personal.

Petiția e închisă acum.

End date: Oct 10, 2018

Signatures collected: 2684

Signature goal: 3000