IPP solicită Parlamentului să își asume răspunderea corespunzătoare în exercitarea controlului asupra SRI

January 13, 2017

În urma gravelor nereguli descoperite în cadrul principalului Serviciu de Informații din România, Institutul pentru Politici Publice (IPP) solicită celor două Camere ale Parlamentului să își exercite cu răspundere rolul legal prevăzut de legea nr. 14/1992 privind organizarea și funcționarea Serviciului Român de Informații. Conform art. 1 Legea 14/1992 În vederea exercitării controlului concret şi permanent, se constituie o comisie comună a celor doua Camere. Controlul șefului operativ al SRI, în cazul actualelor nereguli cunoscute în spațiu public – dl Florian Coldea, nu poate fi făcut de către actuali subalterni, așa cum a fost anunțat în spațiul public. Acest control trebuie să fie făcut, conform legii1 dar și al bunului simț nu de către subalterni ci de superiori.

Pentru ca evenimente cum a fost cel la care asistăm zilele acestea în care Directorul Adjunct al SRI, Florian Coldea s-a pus la dispoziția Șefului SRI după acuzațiile de corupție/suspiciuni de relații cu persoane anchetate, să nu se repete afectând credibilitatea serviciului, cerem ca:

  1. Parlamentul să adopte o nouă lege a SRI, legea din 1992 fiind plină de lipsuri și de precizie, mai ales în zona de control;
  2. Partidele trebuie să trateze cu mai multă responsabilitate numirea reprezentanților lor în Comisiile parlamentare de control, reconfirmarea unor membri și președinți care au ocupat aceste poziții în perioada 2004-2016 urmând să fie reconsiderată având în vedere ”controlul parlamentar” exercitat până acum .

La începutul unui nou mandat al Parlamentului, forul legislativ are șansa de a face dovada că își exercită într-adevăr rolul de a verifica instituții cum este SRI mai ales în momente deosebite pentru credibilitatea sa, cum este cel prezent care îl implică pe adjunctul SRI – consideră Adrian Moraru, Director IPP. Noul Parlament își poate folosi autoritatea sau poate irosi acest moment, afectând credibilitatea atât a Serviciului cât și a Parlamentului.

 

Pentru relații suplimentare, contactați Adrian Moraru, IPP la 0724 237 229, 021 212 3126 sau adrian@ipp.ro.

Comentarii

FB

Ultimele postari pe Facebook

CALENDAR

May 2025
M T W T F S S
« Aug    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

CELE MAI NOI IMAGINI

Semnează petiția!

Lipsa de medicamente în România este o problemă de viață sau de moarte pentru zeci de mii de pacienți.

2,684 signatures = 89% of goal

0
3000

LIPSA BANILOR DIN SISTEM OMOARĂ OAMENI. ALOCAȚI BANI ÎNAINTE DE A FI PREA TÂRZIU.

CRIZA MEDICAMENTELOR DIN ROMÂNIA – DIAGNOSTIC:
SUBFINANȚARE CRONICĂ A DECONTĂRILOR DE MEDICAMENTE
LIPSA BANILOR DIN SISTEM OMOARĂ OAMENI. ALOCAȚI BANI ÎNAINTE DE A FI PREA TÂRZIU.

Românii au dreptul la medicamente cu care să își protejeze sănătatea și, de multe ori, să își salveze viața. În ultimii 2 ani, 2.000 de tipuri de medicamente din cele 6.000 existente pe piață au fost retrase de firmele producătoare/importatoare pentru că statul român insistă să plătească tot mai puțin pentru ele. Cerem ca prețurile medicamentelor să nu mai fie ținute jos, în mod artificial, prin decizii guvernamentale, sub pretextul grijii pentru pacienți. De fapt, această abordare determină producătorii și distribuitorii, pentru produsele la care își acoperă cu greu costul de producție, să retragă din România medicamentele pe care primesc prețuri de nimic.

Prețul minim impus producătorilor de medicamente de către statul român descurajează distribuția lor pe piața noastră. Dacă prețul de distribuție ajunge în punctul în care costurile de producție sunt egale cu încasările în urma vânzării, producătorii și distribuitorii închid afacerea din România și pleacă în alte țări -membre UE unde condițiile de preț sunt mai avantajoase. Pe piața UE medicamentele constituie o marfă ca și în cazul altor produse și, ca atare, urmează, în anumite limite, regulile liberei circulații a mărfurilor.

DEMARĂM ACUM ACEASTĂ PETIȚIE PENTRU A CONVINGE GUVERNUL SĂ CREASCĂ ALOCAREA SUMEI PENTRU ACHIZIȚII DE MEDICAMENTE DE LA 6 MILIARDE RON LA 7 MILIARDE RON.
FĂRĂ ACEASTĂ MĂRIRE LIPSA MEDICAMENTELOR SE VA AGRAVA ȘI TOT MAI MULȚI OAMENI RISCĂ SĂ MOARĂ DIN ACEASTĂ CAUZĂ.

O cercetare a Institutului pentru Politici Publice (IPP) desfășurată împreună cu IRES în primăvara acestui an arată că 32% dintre persoanele care suferă de boli cronice spun că nu au găsit medicamente în prima farmacie vizitată, apelând la rețele informale naționale sau internaționale pentru a le procura. Din păcate, 8% dintre ei nu au reușit să își procure medicamentele de care aveau nevoie pentru ameliorarea stării de sănătate nici după ce au apelat la aceste rețele informale. Doar o parte din aceste medicamente pot fi cumpărate cu efort financiar din partea pacienților prin rețele informale dar unele medicamente au un cost prohibitiv pentru buzunarul multor persoane cu venituri mici, iar altele au costuri care nu pot fi plătite decât prin decontarea prin sistemul de asigurare, tratamentul putând să coste și câteva zeci de mii de euro. Mai multe informații pe pagina de Facebook a IPP şi urmărind urmărind #coalitiapentrumedicamente .

Prin semnătura ta, te alături celor care cer Ministerul Sănătății și Agenției Naționale a Medicamentelor (ANMDM) să ia de urgență măsuri pentru ca românii să nu mai trăiască, în viitor, o perpetuă criză a medicamentelor.

Petiția va pleca în cel mai scurt timp către decidenți!

**your signature**



Am citit politica de confidențialitate și de protecție a datelor cu caracter personal.

Petiția e închisă acum.

End date: Oct 10, 2018

Signatures collected: 2684

Signature goal: 3000