IPP solicită Parlamentului să își asume răspunderea corespunzătoare în exercitarea controlului asupra SRI
Related Articles
- Președintele ANAP, Bogdan Pușcaș: Transparentizarea cu orice preţ în achizițiile publice este necesară 0
- Întărirea capacității autorităților contractante din România pentru realizarea unor achiziții publice eficiente și durabile, fructificând experiența partenerilor olandezi 0
- IPP condamnă politizarea instituției Avocatului Poporului prin numirea unui Senator PNL în această funcție 0
În urma gravelor nereguli descoperite în cadrul principalului Serviciu de Informații din România, Institutul pentru Politici Publice (IPP) solicită celor două Camere ale Parlamentului să își exercite cu răspundere rolul legal prevăzut de legea nr. 14/1992 privind organizarea și funcționarea Serviciului Român de Informații. Conform art. 1 Legea 14/1992 În vederea exercitării controlului concret şi permanent, se constituie o comisie comună a celor doua Camere. Controlul șefului operativ al SRI, în cazul actualelor nereguli cunoscute în spațiu public – dl Florian Coldea, nu poate fi făcut de către actuali subalterni, așa cum a fost anunțat în spațiul public. Acest control trebuie să fie făcut, conform legii1 dar și al bunului simț nu de către subalterni ci de superiori.
Pentru ca evenimente cum a fost cel la care asistăm zilele acestea în care Directorul Adjunct al SRI, Florian Coldea s-a pus la dispoziția Șefului SRI după acuzațiile de corupție/suspiciuni de relații cu persoane anchetate, să nu se repete afectând credibilitatea serviciului, cerem ca:
- Parlamentul să adopte o nouă lege a SRI, legea din 1992 fiind plină de lipsuri și de precizie, mai ales în zona de control;
- Partidele trebuie să trateze cu mai multă responsabilitate numirea reprezentanților lor în Comisiile parlamentare de control, reconfirmarea unor membri și președinți care au ocupat aceste poziții în perioada 2004-2016 urmând să fie reconsiderată având în vedere ”controlul parlamentar” exercitat până acum .
La începutul unui nou mandat al Parlamentului, forul legislativ are șansa de a face dovada că își exercită într-adevăr rolul de a verifica instituții cum este SRI mai ales în momente deosebite pentru credibilitatea sa, cum este cel prezent care îl implică pe adjunctul SRI – consideră Adrian Moraru, Director IPP. Noul Parlament își poate folosi autoritatea sau poate irosi acest moment, afectând credibilitatea atât a Serviciului cât și a Parlamentului.
Pentru relații suplimentare, contactați Adrian Moraru, IPP la 0724 237 229, 021 212 3126 sau adrian@ipp.ro.