IPP salută proiectul de reformă în achiziții publice orientat înspre durabilitate și calitate, dar cere Guvernului mai multă transparență în comunicarea informațiilor privind contractele publice

March 5, 2015

București, 5 martie 2015. Institutul pentru Politici Publice apreciază intenția grupului inter-ministerial care a analizat în ultimele luni (inclusiv prin documentarea unor experiențe internaționale funcționale din țări cu o cultură orientată înspre un proces de achiziții publice eficient) posibilitatea și forma unor modificări ale legislației privind achizițiile publice, de a lansa în dezbaterea publică o variantă de modificare menită să crească durabilitatea, calitatea și impactul asupra mediului încojurător și al responsabilității sociale a achizițiilor realizate de autoritățile contractante din România. Specializându-se în promovarea de politici de eficientizare a resurselor publice prin achiziții durabile, Institutul pentru Politici Publice (IPP) a invitat în România în decembrie anul trecut Președinții autorităților naționale însărcinate cu supravegherea și coordonarea procedurilor de achiziții din Norvegia și Olanda, facilitând un schimb de experiență eficient între specialiștii români de la nivelul tuturor autorităților centrale responsabile și invitații străini.

Propunerea vizând amendarea cadrului legal privind achizițiile din România urmărește foarte bine încurajarea autorităților contractante să selecteze oferte în primul rând pe baza aprecierii duratei de viață a produsului procurat, astfel încât să se obțină și în România o calitate sporită a produselor și serviciilor achiziționate, cu durabilitate mai mare în timp, care să evite repetarea procedurii de achiziții după o scurtă perioadă. Experiența concludent explicată de experții norvegieni și olandezi a convins autoritățile române să introducă în propunerile de modificare a legislației achizițiilor și obligativitatea aprecierii impactului asupra mediului înconjurător (atât pe termen mediu, cât și mai lung), respectiv implicațiile asupra conduitei sociale, respectiv a costurilor sociale asociate ofertelor prezentate, în opinia IPP aceste prevederi având un potențial de educare a tuturor actorilor implicați în achiziții. Ne exprimăm speranța că, odată adoptate, aceste schimbări –  care presupun o noua atitudine pe care autoritățile contractante trebuie să o adopte în achiziții publice – vor genera profunde reforme și la nivelul organismelor însărcinate cu efectuarea controlului privind cheltuirea banilor publici (naționali/ europeni, etc.), decizia autorităților contractante de a selecta ofertele funcție de prețul cel mai scăzut fiind justificată aproape în mod exclusiv de teama interpretării restrictive a legii de către organele de control și ulterior aplicarea de corecții financiare/sancțiuni.

Este de apreciat, de asemenea, faptul că autoritățile române urmăresc, așa cum rezultă din propunerile de amendare a cadrului legal, să ușureze povara administrativă a operatorilor economici, eliminând prevederile potrivit cărora, până acum depuneau aceleași documente în justificarea experienței lor în domeniul aplicabil achiziției la fiecare procedură, aceste modificări nefiind însă de natură a afecta libera concurență/accesul noilor operatori pe piață.  Împreună cu asociațiile profesionale de profil, IPP a susținut în mod activ, recunoașterea – de către autoritățile contractante – a calificărilor internaționale dobândite de ofertanți de la organisme de certificare recunoscute, astfel încât procedura de achiziții să consume mai puțin timp pe evaluarea capacității ofertanților (altminteri făcută fără expertiza necesară, de către funcționarii responsabili de achiziții, într-un domeniu sau altul) și să se concentreze pe soluțiile de servicii, lucrări sau produse oferite în vederea unei juste departajări.

Nu regăsim în propunerile guvernamentale același preocupări active pentru creșterea transparenței și accesul real la date despre toate etapele unui proces de achiziție publică, atât în prezent (pe actualul cadru legal) cât și prin aceste propuneri lansate public, Guvernul limitându-se la reglementarea accesului la informații exclusiv din etapa de atribuire a contractului. În România publicul nu are acces la informații sistematizate privind toate etapele derulării unei proceduri de achiziții, nu poate corela informațiile privind prețul la care se atribuie un contract și costul final al execuției acestuia, de exemplu, pentru că nu dispune de pârghii pentru a urmări tot procesul unei achiziții publice. În prezent, în urma atribuirii unui nou contract privind reformarea platformei electronice, SEAP se reface, astfel încât cerem Guvernului – prin Agenția pentru Agenda Digitală a României ca, atât prin cadrul legal, cât și prin măsurile organizatorice instituționale, să îndrepte noua platformă electronică înspre deservirea interesului cetățeanului de a se informa asupra tuturor etapelor unei proceduri de achiziții, ci nu numai îndeplinirea la minimum a obligațiilor legale.

Pentru relații suplimentare vă rugăm contactați Violeta Alexandru, Director, Institutul pentru Politici Publice (IPP) la 021 212 3126 sau 0723 257 640. Studiile IPP din ultimii 4 ani pe tema achiziții publice pot fi accesate la www.ipp.ro

Comentarii

FB

Ultimele postari pe Facebook

CALENDAR

May 2025
M T W T F S S
« Aug    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

CELE MAI NOI IMAGINI

Semnează petiția!

Lipsa de medicamente în România este o problemă de viață sau de moarte pentru zeci de mii de pacienți.

2,684 signatures = 89% of goal

0
3000

LIPSA BANILOR DIN SISTEM OMOARĂ OAMENI. ALOCAȚI BANI ÎNAINTE DE A FI PREA TÂRZIU.

CRIZA MEDICAMENTELOR DIN ROMÂNIA – DIAGNOSTIC:
SUBFINANȚARE CRONICĂ A DECONTĂRILOR DE MEDICAMENTE
LIPSA BANILOR DIN SISTEM OMOARĂ OAMENI. ALOCAȚI BANI ÎNAINTE DE A FI PREA TÂRZIU.

Românii au dreptul la medicamente cu care să își protejeze sănătatea și, de multe ori, să își salveze viața. În ultimii 2 ani, 2.000 de tipuri de medicamente din cele 6.000 existente pe piață au fost retrase de firmele producătoare/importatoare pentru că statul român insistă să plătească tot mai puțin pentru ele. Cerem ca prețurile medicamentelor să nu mai fie ținute jos, în mod artificial, prin decizii guvernamentale, sub pretextul grijii pentru pacienți. De fapt, această abordare determină producătorii și distribuitorii, pentru produsele la care își acoperă cu greu costul de producție, să retragă din România medicamentele pe care primesc prețuri de nimic.

Prețul minim impus producătorilor de medicamente de către statul român descurajează distribuția lor pe piața noastră. Dacă prețul de distribuție ajunge în punctul în care costurile de producție sunt egale cu încasările în urma vânzării, producătorii și distribuitorii închid afacerea din România și pleacă în alte țări -membre UE unde condițiile de preț sunt mai avantajoase. Pe piața UE medicamentele constituie o marfă ca și în cazul altor produse și, ca atare, urmează, în anumite limite, regulile liberei circulații a mărfurilor.

DEMARĂM ACUM ACEASTĂ PETIȚIE PENTRU A CONVINGE GUVERNUL SĂ CREASCĂ ALOCAREA SUMEI PENTRU ACHIZIȚII DE MEDICAMENTE DE LA 6 MILIARDE RON LA 7 MILIARDE RON.
FĂRĂ ACEASTĂ MĂRIRE LIPSA MEDICAMENTELOR SE VA AGRAVA ȘI TOT MAI MULȚI OAMENI RISCĂ SĂ MOARĂ DIN ACEASTĂ CAUZĂ.

O cercetare a Institutului pentru Politici Publice (IPP) desfășurată împreună cu IRES în primăvara acestui an arată că 32% dintre persoanele care suferă de boli cronice spun că nu au găsit medicamente în prima farmacie vizitată, apelând la rețele informale naționale sau internaționale pentru a le procura. Din păcate, 8% dintre ei nu au reușit să își procure medicamentele de care aveau nevoie pentru ameliorarea stării de sănătate nici după ce au apelat la aceste rețele informale. Doar o parte din aceste medicamente pot fi cumpărate cu efort financiar din partea pacienților prin rețele informale dar unele medicamente au un cost prohibitiv pentru buzunarul multor persoane cu venituri mici, iar altele au costuri care nu pot fi plătite decât prin decontarea prin sistemul de asigurare, tratamentul putând să coste și câteva zeci de mii de euro. Mai multe informații pe pagina de Facebook a IPP şi urmărind urmărind #coalitiapentrumedicamente .

Prin semnătura ta, te alături celor care cer Ministerul Sănătății și Agenției Naționale a Medicamentelor (ANMDM) să ia de urgență măsuri pentru ca românii să nu mai trăiască, în viitor, o perpetuă criză a medicamentelor.

Petiția va pleca în cel mai scurt timp către decidenți!

**your signature**



Am citit politica de confidențialitate și de protecție a datelor cu caracter personal.

Petiția e închisă acum.

End date: Oct 10, 2018

Signatures collected: 2684

Signature goal: 3000