Iașiul are cel mai performant management al serviciilor de utilități publice locale dintre toate municipiile componente ale regiunii Nord-Est

March 23, 2015

București, 23 martie 2015. Iași – cel mai performant municipiu reședință de județ din Nord – Estul României, arată datele oficiale privind managementul serviciilor publice de utilități publice (alimentarea cu apă și canalizare, salubrizare, termoficare, iluminat public și transport public) analizate de către Institutul pentru Politici Publice (IPP), evaluarea fiind confirmată de opiniile cetățenilor ce au trimis diferite comentarii pe această temă în aplicația IPP despre transparență și eficiență în serviciile publice municipale, accesibilă la: http://www.ipp.ro/harta/ – prima Hartă interactivă a serviciilor publice municipale.

În primele luni ale acestui an IPP analizează performanța municipiilor din fiecare regiune de dezvoltare urmând să informeze autoritățile și cetățenii din aceste zone pentru ca la final (aprox. luna iunie a.c.,  marcând 3 ani de la fostele alegeri locale) să dea publicității un clasament național.

Iași, spre deosebire de alte orașe din regiunea N-E, înregistrează pierderi reduse de apă în rețeaua de alimentare cu apă precum și o pondere redusă a pierderilor de energie termică în sistem precum și cel mai mic cost al iluminatului public per capita. Datele prelucrate de IPP au fost comunicate de primăriile reședință de județ în baza unei solicitări de informații de interes public și completate de alte surse oficiale centrale accesate de specialiștii Institutului.

Clasamentul complet al performanței municipiilor1 din regiunea de dezvoltare Nord-Est (la nivelul anului 2013)

Locul

Clasament Performanța Municipiilor din Regiunea Nord-Est

1

Iași

2

Vaslui

2

Bacău

3

Botoșani

4

Suceava

4

Piatra Neamț

Monitorizând anual în ultimii 10 ani performanța municipiilor mari în furnizarea serviciilor de utilități publice, IPP consideră că implicarea cetățenilor în urmărirea motivelor care explică creșterile de prețuri în livrarea serviciilor publice și dobândirea de cunoștințe minimale pentru a evalua corespunzător creșterile de calitate/regresul în furnizarea acestor servicii, constituie condiții determinante pentru atingerea unui standard de viață optim, în plan local. Următoarele etape ale proiectului se vor axa pe stimularea interesului cetățenilor din aceste mari comunități urbane să urmărească prestația primarului și a echipei acestuia aceștia aflându-se, în această perioadă, la bilanțul primilor 2 ani de mandat.

Cetățenii, care nu vor să rămână spectatori ai degradării orașului lor, își pot uni forțele cu noi, în acest demers de promovare a opiniilor beneficiarilor investițiilor în serviciile publice locale și ne pot trimite, identificându-se cu adresa de email personală/cu profilul facebook, o fotografie și o scurtă descriere a situației întâlnite în comunitate, direct pe pagina web a Hărții interactive a serviciilor publice municipale. IPP se angajează să transmită cele mai des sesizate situații de nereguli în prestarea serviciilor publice locale direct către autoritățile locale responsabile, demersul curent orientându-se concomitent și către creșterea transparenței chelturii resurselor publice pentru aceste servicii și către dobândirea unui tip de management public participativ.

Inițiatorul acestui demers unic în România, Institutul pentru Politici Publice (IPP) – este singura organizație neguvernamentală din România care realizează anual evaluări obiective privind performanța serviciilor de utilități publice locale de la nivelul municipiilor mari din țară. IPP și Finanțatorii acestui proiect nu vor fi responsabili pentru acuratețea datelor comunicate, IPP având toată disponibilitata de a completa datele din aplicație funcție de ulterioare comunicări/reacții venind de la autoritățile vizate. Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Elena Tudose – Director Programe IPP la tel 021 212 31 26, e-mail: elena@ipp.ro sau Loredana Totoliciu – Coordonator Programe IPP la e-mail: loredanae@ipp.ro.

________

1 Calculat luând în considerare punctajul realizat de fiecare municipiu din regiune pentru indicatorii menționați în baza de date a Hărții interactive a  serviciilor publice municipale disponibilă la http://www.ipp.ro/harta/ pentru fiecare serviciu analizat – alimentare cu apă și canalizare, salubrizare, termoficare, iluminat public, transport public – respectiv punctajul oferit prin votul cetățenilor pentru fiecare serviciu din municipiul în care locuiesc și date privind performanța financiară – accesarea fondurilor structurale și ponderea veniturilor proprii în bugetele locale.

Cei intesați să afle detalii despre întreaga metodologie folosită în proiectul “Plătesc taxe – merit servicii de calitate!”, realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (www.fdsc.ro), sunt rugați să ne contacteze.

footer

Comentarii

FB

Ultimele postari pe Facebook

CALENDAR

May 2025
M T W T F S S
« Aug    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

CELE MAI NOI IMAGINI

Semnează petiția!

Lipsa de medicamente în România este o problemă de viață sau de moarte pentru zeci de mii de pacienți.

2,684 signatures = 89% of goal

0
3000

LIPSA BANILOR DIN SISTEM OMOARĂ OAMENI. ALOCAȚI BANI ÎNAINTE DE A FI PREA TÂRZIU.

CRIZA MEDICAMENTELOR DIN ROMÂNIA – DIAGNOSTIC:
SUBFINANȚARE CRONICĂ A DECONTĂRILOR DE MEDICAMENTE
LIPSA BANILOR DIN SISTEM OMOARĂ OAMENI. ALOCAȚI BANI ÎNAINTE DE A FI PREA TÂRZIU.

Românii au dreptul la medicamente cu care să își protejeze sănătatea și, de multe ori, să își salveze viața. În ultimii 2 ani, 2.000 de tipuri de medicamente din cele 6.000 existente pe piață au fost retrase de firmele producătoare/importatoare pentru că statul român insistă să plătească tot mai puțin pentru ele. Cerem ca prețurile medicamentelor să nu mai fie ținute jos, în mod artificial, prin decizii guvernamentale, sub pretextul grijii pentru pacienți. De fapt, această abordare determină producătorii și distribuitorii, pentru produsele la care își acoperă cu greu costul de producție, să retragă din România medicamentele pe care primesc prețuri de nimic.

Prețul minim impus producătorilor de medicamente de către statul român descurajează distribuția lor pe piața noastră. Dacă prețul de distribuție ajunge în punctul în care costurile de producție sunt egale cu încasările în urma vânzării, producătorii și distribuitorii închid afacerea din România și pleacă în alte țări -membre UE unde condițiile de preț sunt mai avantajoase. Pe piața UE medicamentele constituie o marfă ca și în cazul altor produse și, ca atare, urmează, în anumite limite, regulile liberei circulații a mărfurilor.

DEMARĂM ACUM ACEASTĂ PETIȚIE PENTRU A CONVINGE GUVERNUL SĂ CREASCĂ ALOCAREA SUMEI PENTRU ACHIZIȚII DE MEDICAMENTE DE LA 6 MILIARDE RON LA 7 MILIARDE RON.
FĂRĂ ACEASTĂ MĂRIRE LIPSA MEDICAMENTELOR SE VA AGRAVA ȘI TOT MAI MULȚI OAMENI RISCĂ SĂ MOARĂ DIN ACEASTĂ CAUZĂ.

O cercetare a Institutului pentru Politici Publice (IPP) desfășurată împreună cu IRES în primăvara acestui an arată că 32% dintre persoanele care suferă de boli cronice spun că nu au găsit medicamente în prima farmacie vizitată, apelând la rețele informale naționale sau internaționale pentru a le procura. Din păcate, 8% dintre ei nu au reușit să își procure medicamentele de care aveau nevoie pentru ameliorarea stării de sănătate nici după ce au apelat la aceste rețele informale. Doar o parte din aceste medicamente pot fi cumpărate cu efort financiar din partea pacienților prin rețele informale dar unele medicamente au un cost prohibitiv pentru buzunarul multor persoane cu venituri mici, iar altele au costuri care nu pot fi plătite decât prin decontarea prin sistemul de asigurare, tratamentul putând să coste și câteva zeci de mii de euro. Mai multe informații pe pagina de Facebook a IPP şi urmărind urmărind #coalitiapentrumedicamente .

Prin semnătura ta, te alături celor care cer Ministerul Sănătății și Agenției Naționale a Medicamentelor (ANMDM) să ia de urgență măsuri pentru ca românii să nu mai trăiască, în viitor, o perpetuă criză a medicamentelor.

Petiția va pleca în cel mai scurt timp către decidenți!

**your signature**



Am citit politica de confidențialitate și de protecție a datelor cu caracter personal.

Petiția e închisă acum.

End date: Oct 10, 2018

Signatures collected: 2684

Signature goal: 3000