Lansare de proiect: Dezvoltarea locală se bazează pe parteneriat între comunitate și administrație ci nu pe divergențe între cele două părți

June 29, 2018

Institutul pentru Politici Publice (IPP), Asociația Municipiilor din România (AMR), Asociația Pro Medierea (APM) și Asociația Profesională a Mediatorilor din România (APMR), constatând numărul în creștere al litigiilor implicând autorități publice locale și considerând că acestea, pe lângă consumul de resurse, de toate tipurile, nu sprijină dezvoltarea comunităților locale, au depus și câștigat proiectul INFO – MEDIERE – relație eficientă administrație – cetățean folosind alternativa amiabilă și accesibilă a medierii în soluționarea litigiilor, cod SMIS 111610, cu finanțare în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă cofinanțat de Uniunea Europeană, din Fondul Social European.

Prin prezentul Comunicat anunțăm începerea proiectului care își propune, ca și obiectiv general, să determine o creștere a capacității de înțelegere și conștientizare a cetățenilor, respectiv a responsabililor din administrația publică a municipiilor, cu privire la soluționarea unui litigiu prin folosirea medierii ca metodă alternativă accesibilă și amiabilă, degrevând instanțele de judecată.

Pentru îndeplinirea obiectivelor specifice asumate, sunt prevăzute următoarele activități a se desfășura pe o perioadă de 15 luni, la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare din România:

  1. Creșterea gradului de informare și sprijinire efectivă a cetățenilor pentru a avea acces la informații relevante privind soluționarea prin mediere a unui litigiu cu administrația publică prin realizarea și difuzarea unei campanii de informare (spot TV, 8 conferințe de presă, 1000 de pliante, un sondaj de opinie, deschiderea unui centru de informare și consiliere pentru cetățeni),
  2. Consolidarea capacității administrației publice municipale pentru a folosi toate pârghiile legale în soluționarea prin mediere a disputelor cu cetățenii prin crearea cadrului în care să se discute despre abordarea obstacolelor existente (8 workshop-uri cu participarea reprezentanților autorităților administrației publice locale, centru de resurse pentru autoritățile locale),
  3. Promovarea, la nivelul mediatorilor, a înțelegerii asupra specificității medierii în cazul diferendelor între administrație și cetățean (8 acțiuni de informare pentru mediatorii din țară),

cu un buget care acoperă costurile activităților tuturor partenerilor dar și cheltuielile administrative într-un total de 4.147.065,36 RON.

Grupul țintă pe care proiectul îl va atinge este format din:

  • Practicieni-reprezentanți ai celor 103 municipii din țară (206 participanți la workshop-uri regionale, 2000 informați prin materialele produse în proiect)
  • Mediatori autorizați (160 participanți la workshop-uri regionale)
  • 1000 profesioniști din mediul judiciar informați prin materialele produse în proiect
  • 20 autorități locale beneficiare de servicii directe de informare/consiliere prin centrul de resurse respectiv asistate în aplicarea procedeului medierii

Între administrația publică, mai ales cea locală și cetățean, tinde să se dezvolte o relație mai degrabă conflictuală, inclusiv în sfera de aplicabilitate a legislației transparenței – pentru a oferi doar un exemplu. Deși există metode alternative de soluționare a disputelor, înainte ca acestea să escaladeze, prin care s-ar diminua cheltuielile celor două părți în cazul soluționării litigiilor pe calea instanței de judecată, acestea sunt necunoscute și neutilizate în plan local. Toate acestea în condițiile în care, în ultimii ani, gradul de supra – încărcare cu dosare a instanțelor contencios – administrativ de pe lângă tribunale a fost într-o continuă creștere îngreunând activitatea acestora. La sfârșitul anului 2016, conform statisticilor provenind chiar de la primăriile municipiilor, se aflau pe rolul instanțelor între 600 de litigii la Bistrița – Năsăud și 108 la Deva.

Proiectul răspunde inclusiv prevederilor Planului de Acțiune privind Strategia pentru Dezvoltarea Sistemului Judiciar 2015 – 2020 cu privire la „degrevarea instanțelor și parchetelor prin promovarea, în continuare, a medierii prin informarea publicului și magistraților asupra utilizării medierii și acțiuni de formare a practicienilor”.

În fața acestei realități și potențând premisele de schimbare, consorțiul format a luat inițiativa de a pune în comun resurse și expertiză (fiecare partener pe domeniul său de excelență și cu o abordare complementară) pentru a promova o bună înțelegere a medierii ca modalitate de soluționare a situațiilor litigioase în care, din păcate, cetățenii și administrația se află adesea.

Persoana de contact: Alexandra Johari, Asistent proiect IPP, Tel/Fax: 021/212 3126, Mobil: 0743 336 011, E-mail: alexandra.johari@ipp.ro.

Comentarii

FB

Ultimele postari pe Facebook

CALENDAR

May 2025
M T W T F S S
« Aug    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

CELE MAI NOI IMAGINI

Semnează petiția!

Lipsa de medicamente în România este o problemă de viață sau de moarte pentru zeci de mii de pacienți.

2,684 signatures = 89% of goal

0
3000

LIPSA BANILOR DIN SISTEM OMOARĂ OAMENI. ALOCAȚI BANI ÎNAINTE DE A FI PREA TÂRZIU.

CRIZA MEDICAMENTELOR DIN ROMÂNIA – DIAGNOSTIC:
SUBFINANȚARE CRONICĂ A DECONTĂRILOR DE MEDICAMENTE
LIPSA BANILOR DIN SISTEM OMOARĂ OAMENI. ALOCAȚI BANI ÎNAINTE DE A FI PREA TÂRZIU.

Românii au dreptul la medicamente cu care să își protejeze sănătatea și, de multe ori, să își salveze viața. În ultimii 2 ani, 2.000 de tipuri de medicamente din cele 6.000 existente pe piață au fost retrase de firmele producătoare/importatoare pentru că statul român insistă să plătească tot mai puțin pentru ele. Cerem ca prețurile medicamentelor să nu mai fie ținute jos, în mod artificial, prin decizii guvernamentale, sub pretextul grijii pentru pacienți. De fapt, această abordare determină producătorii și distribuitorii, pentru produsele la care își acoperă cu greu costul de producție, să retragă din România medicamentele pe care primesc prețuri de nimic.

Prețul minim impus producătorilor de medicamente de către statul român descurajează distribuția lor pe piața noastră. Dacă prețul de distribuție ajunge în punctul în care costurile de producție sunt egale cu încasările în urma vânzării, producătorii și distribuitorii închid afacerea din România și pleacă în alte țări -membre UE unde condițiile de preț sunt mai avantajoase. Pe piața UE medicamentele constituie o marfă ca și în cazul altor produse și, ca atare, urmează, în anumite limite, regulile liberei circulații a mărfurilor.

DEMARĂM ACUM ACEASTĂ PETIȚIE PENTRU A CONVINGE GUVERNUL SĂ CREASCĂ ALOCAREA SUMEI PENTRU ACHIZIȚII DE MEDICAMENTE DE LA 6 MILIARDE RON LA 7 MILIARDE RON.
FĂRĂ ACEASTĂ MĂRIRE LIPSA MEDICAMENTELOR SE VA AGRAVA ȘI TOT MAI MULȚI OAMENI RISCĂ SĂ MOARĂ DIN ACEASTĂ CAUZĂ.

O cercetare a Institutului pentru Politici Publice (IPP) desfășurată împreună cu IRES în primăvara acestui an arată că 32% dintre persoanele care suferă de boli cronice spun că nu au găsit medicamente în prima farmacie vizitată, apelând la rețele informale naționale sau internaționale pentru a le procura. Din păcate, 8% dintre ei nu au reușit să își procure medicamentele de care aveau nevoie pentru ameliorarea stării de sănătate nici după ce au apelat la aceste rețele informale. Doar o parte din aceste medicamente pot fi cumpărate cu efort financiar din partea pacienților prin rețele informale dar unele medicamente au un cost prohibitiv pentru buzunarul multor persoane cu venituri mici, iar altele au costuri care nu pot fi plătite decât prin decontarea prin sistemul de asigurare, tratamentul putând să coste și câteva zeci de mii de euro. Mai multe informații pe pagina de Facebook a IPP şi urmărind urmărind #coalitiapentrumedicamente .

Prin semnătura ta, te alături celor care cer Ministerul Sănătății și Agenției Naționale a Medicamentelor (ANMDM) să ia de urgență măsuri pentru ca românii să nu mai trăiască, în viitor, o perpetuă criză a medicamentelor.

Petiția va pleca în cel mai scurt timp către decidenți!

**your signature**



Am citit politica de confidențialitate și de protecție a datelor cu caracter personal.

Petiția e închisă acum.

End date: Oct 10, 2018

Signatures collected: 2684

Signature goal: 3000