home contact
Despre IPP
Programe
Fonduri structurale
Publicaţii
Noutăţi

Community led monitoring and advocacy on Roma health, Request for Letters of Intent (LOIs), July 2014. AMHI and RHP are pleased to announce a new grant initiative to support civil society monitoring and advocacy on Roma health in Romania. These grants are aimed at organizations who seek to carry out advocacy on Roma health, including through the use of community monitoring to assess Roma access to health services and to engage with local, regional and national policy and decision-making to improve access. This may involve Capacity Building for organizations to increase their ability to carry out community monitoring and to increase the capacity of Roma communities to carry out monitoring and engage in advocacy.

Centrul de Suport pentru Politici Publice

Institutul pentru Politici Publice lansează serviciile Centrului de Suport pentru Politici Publice, departament specializat în cercetare aplicată şi pregătire în domeniul politicilor publice. Este o ocazie pentru cei interesaţi de a îşi consolida cunoştinţele intrând în contact cu practicieni din IPP care lucrează în mod efectiv în evaluare de politici publice atât la nivel local cât şi central.

Propuneri IPP revizuire Constitutie
Atașate sunt propunerile de modificare ale Constitutiei trimise de către Institutului pentru Politici Publice (IPP), Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României.
EU FUNDS WATCH

Transparenţa utilizării, progres în absorbţie, programarea următorului exerciţiu financiar

Sunteţi aici: IPP

IPP cere Guvernului să urgenteze revizuirea Programelor Operaționale în linia cerințelor Comisiei Europene pentru a nu rata din nou un an de finanțare din exercițiul 2014 - 2020

Bucureşti, 23 noiembrie 2014 ■ Institutul pentru Politici Publice (IPP) cere Guvernului și partidelor de la Guvernare să treacă de șocul pierderii alegerilor prezidențiale de către candidatul pe care l-au susținut și să își îndrepte toată atenția spre îmbunătățirea și finalizarea celor 8 Programe Operaționale care vor aduce în România 30,7 miliarde Euro, reprezentând fondurile europene structurale și de investiții aferente exercițiului financiar 2014 - 2020. Cerem tuturor partidelor să se implice pe finalul acestui an într-un efort național de a finaliza Programele Operaționale (PO) pentru ca România să beneficieze de fondurile europene 2014 -2020 cât mai curând. Toate elementele obiective, inclusiv multitudinea de observații din partea Comisiei pe versiunile PO prezentate de România indică riscul ratării, în curând, a unui întreg an la finanțare pentru România și, în acest context, ne surprind declarațiile Ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici cum că se vor lansa, până la finalul acestui an, primele apeluri de proiecte aferente 2014 - 2020.
Bucureşti, 3 noiembrie 2014 Institutul pentru Politici Publice (IPP), Centrul de Resurse Juridice (CRJ) și Asociația Ceva de Spus (asociație de auto-reprezentanți), pe fondul dificultăților românilor din diasporă de a vota, atrag atenția asupra unei alte categorii de votanți cărora li se interzice dreptul la vot: persoanele cu dizabilități locomotorii (134.982 persoane în România1). Un număr important de persoane cu dizabilități au contactat, în cursul zilei de astăzi, IPP pentru a sesiza faptul că în lipsa infrastructurii adecvate, nu au putut avea acces în secțiile de votare. Mai multe canale de televiziune au relatat în direct ieri, 2 noiembrie a.c., despre imposibilitatea de a vota în secțiile de votare în care erau arondați pe motiv că nu existau rampe, lifturi sau secția de vot era amenajată la etaj.

Este datoria Statului Român să trateze cu demnitate persoanele cu dizabilități ci nu să le invoce alternativa chemării urnei mobile acasă – situație reglementată expres în lege pentru votanții care nu se pot deplasa. Solicităm în această situație adoptarea simultană a 2 soluții:

• prima se adresează administrației publice locale și privește obligativitatea accesibilizării de urgență a infrastructurii secțiilor de votare astfel ca în data de 16 noiembrie a.c. persoanele cu dizabilități locomotorii să voteze în condiții conforme cu prevederile legale interne și internaționale (rampe de acces în clădirile în care sunt amenajate secțiile de votare, cabinele de vot cu dimensiuni care permit intrarea cu fotoliu rulant, mesele sunt la o înălțime adecvată celor care votează în fotoliu, perdelele acoperă cabina);
• a doua soluție, complementară celei dintâi, o constituie adoptarea votului prin corespondență.
Bucureşti, 3 noiembrie 2014 ■ Institutul pentru Politici Publice (IPP) felicită românii din diaspora pentru atitudinea civică exemplară manifestată cu ocazia zilei votării în primul tur al alegerilor prezidențiale 2014 și le mulțumește acestora pentru atitudinea care ne face cinste în lume. Solicităm partidelor politice să modifice de urgență legislația electorală pentru a permite, în viitor, votul prin corespondență pentru românii din diaspora. Este inadmisibil ca incapacitatea sau lipsa de voinţă a Statului român de a pune la punct un sistem securizat de informații, ignorând apelurile societății civile lansate constant în ultimii peste 10 ani, să condamne cetățenii români din străinătate să se chinuie la coadă pentru a își exercita un drept constituțional. Ca formă de presiune asupra instituțiilor responsabile, Institutul oferă asistență juridică gratuită oricărui cetățean român cu domiciliul legal în străinătate care își asumă acționarea în instanță a Ministerului de Externe - autoritatea responsabilă de organizarea condițiilor pentru votarea în diaspora.

Pentru relații suplimentare, vă rugăm contactați Adrian Moraru, Director Adjunct IPP la 0724 237 229
Bucureşti, 24 octombrie 2014 ■ Având în vedere iminenta ratare a campaniei electorale pentru turul 1, din care mai sunt doar câteva zile, pentru discutarea publică a viziunii candidaților în alegerile prezidențiale 2014 cu privire la dezvoltarea României în următorii 5 ani, securitatea ei și relațiile cu partenerii externi, Institutul pentru Politici Publice (IPP) și-a asumat și cu acest prilej (așa cum a făcut-o și în 2009) rolul de organizare a singurei dezbateri electorale înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale 2014, cu primii 6 candidați, în ordinea preferințelor în sondaje, dintre cei 14 candidați. IPP a propus un format , după analizarea mai multor modele internaționale și așteaptă în prezent răspunsurile candidaților abordați, având convingerea că cetățenii României merită o confruntare între candidați pentru a-și forma mai bine o părere înainte de a se prezenta la urne.
Bucureşti, 9 octombrie 2014 ■ Preocupat de creșterea încrederii tinerilor în procesul electoral și în egală măsură de creșterea competențelor profesionale și personale de viitori formatori/lideri de opinie – tineri studenți și masteranzi din cadrul Facultăților de Jurnalism - în ceea ce privește observarea/analiza obiectivă a proceselor electorale din România, Institutul pentru Politici Publice (IPP) demarează joi, 9 octombrie a.c. Caravana Tineri pentru o Campanie Electorală Corectă. Inițativa constă într-o serie de dezbateri deschise organizate cu studenții, care își propun creșterea interesului tinerilor pentru participarea la vot dar și pentru înțelegerea regulilor de desfășurare a unei campanii electorale.
Raport activitate

Cel mai recent raport al IPP
Noutăți editoriale
100+ hotărâri ale instanțelor de judecată în cauze privind corecții financiare din fondurile structurale. Culegere de spețe la nivelul autorităților municipale și județene
Pentru comenzi vă rugăm contactați Loredana Mateescu la telefon 0720 534 655, loredanae@ipp.ro
Contracte de concesiune
IPP pune la dispoziţia publicului 163 de contracte de concesiune a serviciilor publice municipale însumând aproape 6.000 de pagini
www.alesiivoteaza.ro
IPP vă prezintă începând cu 2006 modul cum votează parlamentarii dar şi o serie de alte aspecte cantitative ale activităţii acestora
Noutăți editoriale
Culegere cu peste 100 de spețe de la nivelul autorităților locale și județene aferente proiectelor finalizate sau în implementare din 2007 până în prezent.
Pentru comenzi vă rugăm contactați Loredana Mateescu la telefon 0720 534 655, loredanae@ipp.ro

Politică pentru Cetăţeni nu pentru profit!

Jurisprudență 544
IPP vă oferă o bază de date cu aproape 1.000 de hotărâri ale instanțelor în dosare pe Legea 544/2001
Informaţii de interes public
De peste 10 ani Institutul pentru Politici Publice (IPP) luptă pentru afirmarea şi protejarea dreptului de acces la informaţii de interes public. Considerăm că orice cetăţean, indiferent de mediul de rezidenţă, educaţie, vârstă etc. are dreptul să cunoască orice informaţie care priveşte sau rezultă din activitatea unei instituţii/autorităţi publice.

Aplicaţie transparenţă
Aplicaţie dezvoltată gratuit de IPP pentru compartimentele însărcinate cu atribuţii privind accesul la informaţii