home contact
Despre IPP
Programe
Fonduri structurale
Publicaţii
Noutăţi

Community led monitoring and advocacy on Roma health, Request for Letters of Intent (LOIs), July 2014. AMHI and RHP are pleased to announce a new grant initiative to support civil society monitoring and advocacy on Roma health in Romania. These grants are aimed at organizations who seek to carry out advocacy on Roma health, including through the use of community monitoring to assess Roma access to health services and to engage with local, regional and national policy and decision-making to improve access. This may involve Capacity Building for organizations to increase their ability to carry out community monitoring and to increase the capacity of Roma communities to carry out monitoring and engage in advocacy.

Centrul de Suport pentru Politici Publice

Institutul pentru Politici Publice lansează serviciile Centrului de Suport pentru Politici Publice, departament specializat în cercetare aplicată şi pregătire în domeniul politicilor publice. Este o ocazie pentru cei interesaţi de a îşi consolida cunoştinţele intrând în contact cu practicieni din IPP care lucrează în mod efectiv în evaluare de politici publice atât la nivel local cât şi central.

Propuneri IPP revizuire Constitutie
Atașate sunt propunerile de modificare ale Constitutiei trimise de către Institutului pentru Politici Publice (IPP), Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României.
EU FUNDS WATCH

Transparenţa utilizării, progres în absorbţie, programarea următorului exerciţiu financiar

Sunteţi aici: IPP

Când o campanie electorală pentru alegerile prezidențiale discută orice mai puțin temele relevante, IPP se implică activ susținând participarea alegătorilor la vot

Bucureşti, 24 octombrie 2014 ■ Având în vedere iminenta ratare a campaniei electorale pentru turul 1, din care mai sunt doar câteva zile, pentru discutarea publică a viziunii candidaților în alegerile prezidențiale 2014 cu privire la dezvoltarea României în următorii 5 ani, securitatea ei și relațiile cu partenerii externi, Institutul pentru Politici Publice (IPP) și-a asumat și cu acest prilej (așa cum a făcut-o și în 2009) rolul de organizare a singurei dezbateri electorale înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale 2014, cu primii 6 candidați, în ordinea preferințelor în sondaje, dintre cei 14 candidați. IPP a propus un format , după analizarea mai multor modele internaționale și așteaptă în prezent răspunsurile candidaților abordați, având convingerea că cetățenii României merită o confruntare între candidați pentru a-și forma mai bine o părere înainte de a se prezenta la urne.

Alegătorii români merită o dezbatere electorală în alegerile prezidențiale 2014


București, 23 octombrie 2014  Institutul pentru Politici Publice (IPP) - singura organizație neguvernamentală din România care a avut experiența organizării dezbaterilor electorale la cel mai înalt nivel între candidații la Președinție și beneficiind de o credibilitate și obiectivitate recunoscute atât de mediul politic intern, cât și de cel internațional prin misiunile diplomatice - a lansat public invitația de participare la o dezbatere electorală înainte de primul tur de scrutin al alegerilor prezidenațiale 2014, adresată principalilor candidați, după un format utilizat în campaniile din democrațiile consolidate, cu următoarele detalii.

Ziua, ora și locația dezbaterii:
Miercuri 29 octombrie, 19.00
Palatul Parlamentului - propunere

Candidații invitați:
6 candidați (în ordinea intenției de vot din sondaje): Victor Ponta, Klaus Iohannis, Elena Udrea, Călin Popescu Tăriceanu, Teodor Meleșcanu și Monica Macovei.

Moderatori:
4 moderatori. IPP a adresat un apel televiziunilor care vor sa transmită dezbaterea să ne contacteze pentru a avea un moderator desemnat de la fiecare din posturi. Fiecare moderator va modera o secțiune.

Format:
4 secțiuni tematice de 30 de minute (5min/candidat)
1 secțiune cu întrebări de la public/societate civilă 30 min
1 secțiune finală de mesaje libere 30 minute19:00 - 20:00 - 2 secțiuni
pauză 10 min
20:10 - 21:10 - 2 secțiuni
pauză 10 min
21:20 - 22:20 - 2 secțiuniOrganizator:
Institutul pentru Politici Publice (IPP)

Institutul pentru Politici Publice susține importanța informării alegătorilor cu privire la viziunea candidaților în ce privește securitatea, politica externă și stabilitatea politică și economică a României în următorii 5 ani și, în acest context, face toate eforturile de a determina principalii candidați să nu se eschiveze de a participa în confruntări electorale, mai ales când acestea se vor organiza într-un format eficient pentru ca alegătorii să poată extrage informațiile necesare pentru un vot avizat în alegerile prezidențiale 2014. Decizia IPP de a lansa această invitație ține cont de faptul că, până în prezent, nu se prefigurează a se organiza o asemenea confruntare electorală desfășurată în semn de respect pentru dreptul alegătorilor de a beneficia de toate informațiile înainte de a se prezenta la urne. Amintim că dezbaterile pentru alegerile prezidențiale organizate de IPP în anul 2009 au avut fiecare audiențe de aproape 5.000.000 de alegători.

Pentru relații suplimentare - vă rugăm contactați Violeta Alexandru, Director IPP la 0723 257 640 sau violeta@ipp.ro.

Bucureşti, 9 octombrie 2014 ■ Preocupat de creșterea încrederii tinerilor în procesul electoral și în egală măsură de creșterea competențelor profesionale și personale de viitori formatori/lideri de opinie – tineri studenți și masteranzi din cadrul Facultăților de Jurnalism - în ceea ce privește observarea/analiza obiectivă a proceselor electorale din România, Institutul pentru Politici Publice (IPP) demarează joi, 9 octombrie a.c. Caravana Tineri pentru o Campanie Electorală Corectă. Inițativa constă într-o serie de dezbateri deschise organizate cu studenții, care își propun creșterea interesului tinerilor pentru participarea la vot dar și pentru înțelegerea regulilor de desfășurare a unei campanii electorale.
Bucureşti, 14 octombrie 2014 ■ Deși se confruntă cu multiple probleme de sănătate, romii sunt mai degrabă beneficiari ai serviciilor medicale de urgență, decât deprinși să-și verifice periodic starea de sănătate, a lor și a copiilor. Concluziile sunt confirmate de 6 cercetări sociologice locale desfășurate în perioada iulie – august 2014, în 4 comune din județul Ilfov și 2 sectoare din Municipiul București, conform unei metodologii utilizate și în alte țări din regiune pentru evaluarea atitudinilor și percepțiilor comunităților locale în ce privește accesul la servicii de sănătate (Score Card Methodology din care prezenta cercetare constituie o primă etapă).

Problemele de sănătate sunt, în ordine, a treia preocupare a familiilor de romi, după asigurarea resurselor financiare și găsirea unui loc de muncă (în medie, numai 17% menționează sănătatea printre principalele preocupări la nivelul propriei familii). Prezența mediatorului sanitar în comunitățile de romi încurajează familiile să apeleze la servicii medicale, nefiind însă singura condiție în decizia de evaluare a stării de sănătate. Cauza cea mai evidentă privind interesul scăzut al romilor pentru accesarea serviciilor de sănătate ține de lipsa de informații în domeniu, familiile preferând obținerea de date specifice prin canale informale, presa nereprezând un vehicul de accesare a informațiilor de interes. În acest moment în România, mediatorul sanitar este perceput ca fiind un îndrumător credibil al membrilor familiilor romilor în accesarea serviciilor medicale cu caracter general. Cu toate acestea, cea mai uzată sursă de informare cu privire la accesarea serviciilor medicale în general, respectiv utilitatea vaccinării, în special, rămâne medicul de familie în cadrul comunităților cuprinse în cercetare.
Bucureşti, 16 septembrie 2014 ■ Această scrisoare deschisă, semnată de reprezentanţi ai societăţii civile din comunitatea internațională a organizațiilor ce monitorizează legislativele naționale, a fost adresată Președinților celor două camere ale Parlamentului din România cu scopul de a încuraja cele două instituţii, ca parte a angajamentului de transparență și deschidere, să publice informaţiile relevante într-un format uşor accesibil astfel încât cetăţenii să aibă acces şi să poată participa activ la procesul deliberativ.

Deviza parlamentarul serveşte interesele cetăţeanului este fundamentală într-o democraţie. Parlamentul produce și deţine informaţii nu pentru sine ci, în calitate de administrator al unor bunuri şi informaţii publice prin natura lor, pentru cetăţeni. Principiul transparenţei şi al unui proces deliberativ participativ, susținut de o serie de structuri și organizații internaţionale precum Naţiunile Unite, Uniunea Europeană, Uniunea Africană, Confederaţia Parlamentară a Americilor (COPCA) sau Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă (OGP – Open Government Partnership), este consacrat şi în Declaraţia pentru Parlamente Deschise: apelul a peste 150 de organizaţii naționale de monitorizare a activității parlamentare, organizaţii internaţionale şi parlamentari din toată lumea și adresat parlamentelor naţionale pentru a le determina să lucreze deschis și transparent.
București, 27 august 2014 ▪ Fondurile structurale pentru perioada 2014 – 2020 trebuie să se asigure că nu promovează segregarea comunităților rome în accesul la servicii publice precum locuire, acces la sănătate și educație și că operaționalizează investiții durabile pentru cât mai multe comunități locale, consideră Centrul Romilor de Intervenție Socială și Studii - Romani Criss, Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună, Fundaţia Ruhama şi Institutul pentru Politici Publice (IPP).

Organizațiile semnatare au analizat conținutul actualelor versiuni ale Programelor Operaționale aferente exerciţiului financiar al UE 2014-2020, în continuarea eforturilor lor de a stimula un proces autentic de dezbatere publică între structurile responsabile de pregătire a priorităților de finanțare și societatea civilă.
Raport activitate

Cel mai recent raport al IPP
Noutăți editoriale
100+ hotărâri ale instanțelor de judecată în cauze privind corecții financiare din fondurile structurale. Culegere de spețe la nivelul autorităților municipale și județene
Pentru comenzi vă rugăm contactați Loredana Mateescu la telefon 0720 534 655, loredanae@ipp.ro
Contracte de concesiune
IPP pune la dispoziţia publicului 163 de contracte de concesiune a serviciilor publice municipale însumând aproape 6.000 de pagini
www.alesiivoteaza.ro
IPP vă prezintă începând cu 2006 modul cum votează parlamentarii dar şi o serie de alte aspecte cantitative ale activităţii acestora
Noutăți editoriale
Culegere cu peste 100 de spețe de la nivelul autorităților locale și județene aferente proiectelor finalizate sau în implementare din 2007 până în prezent.
Pentru comenzi vă rugăm contactați Loredana Mateescu la telefon 0720 534 655, loredanae@ipp.ro

Politică pentru Cetăţeni nu pentru profit!

Jurisprudență 544
IPP vă oferă o bază de date cu aproape 1.000 de hotărâri ale instanțelor în dosare pe Legea 544/2001
Informaţii de interes public
De peste 10 ani Institutul pentru Politici Publice (IPP) luptă pentru afirmarea şi protejarea dreptului de acces la informaţii de interes public. Considerăm că orice cetăţean, indiferent de mediul de rezidenţă, educaţie, vârstă etc. are dreptul să cunoască orice informaţie care priveşte sau rezultă din activitatea unei instituţii/autorităţi publice.

Aplicaţie transparenţă
Aplicaţie dezvoltată gratuit de IPP pentru compartimentele însărcinate cu atribuţii privind accesul la informaţii