home contact
Despre IPP
Programe
Fonduri structurale
Publicaţii
Noutăţi
Propuneri IPP revizuire Constitutie
Atașate sunt propunerile de modificare ale Constitutiei trimise de către Institutului pentru Politici Publice (IPP), Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României.

Centrul de Suport pentru Politici Publice

Institutul pentru Politici Publice lansează serviciile Centrului de Suport pentru Politici Publice, departament specializat în cercetare aplicată şi pregătire în domeniul politicilor publice. Este o ocazie pentru cei interesaţi de a îşi consolida cunoştinţele intrând în contact cu practicieni din IPP care lucrează în mod efectiv în evaluare de politici publice atât la nivel local cât şi central.
EU FUNDS WATCH

Transparenţa utilizării, progres în absorbţie, programarea următorului exerciţiu financiar

Sunteţi aici: IPP

IPP condamnă politizarea instituției Avocatului Poporului prin numirea unui Senator PNL în această funcție

București,  15 aprilie 2014 ■ Am luat cunoștință de procedura rapidă, derulată fără transparență, de nominalizare a domnului Senator PNL - Victor Ciorbea pentru demnitatea de Avocat al Poporului în România. La ora redactării acestei poziții publice este foarte probabil ca votul plenului reunit al Parlamentului să fi și decis deja numirea în funcție.

Atragem atenția opinie publice că, în esență, funcția de Avocat al Poporului nu trebuie ocupată de o persoană care, așa cum declara Victor Ciorbea (”vechimea este binişor mai mult decât cea prevăzută de art. 143 din Constituţie”), trebuie sa îndeplinească exclusiv condiția de vechime în profesie de 18 ani. Chiar dacă neprecizată explicit de Constituție, o premisă esențială a bunei funcționări a instituției Avocatului Poporului, așa cum rezultă ea din experiența dreptului comparat, impune condiția de imparțialitate. Acest aspect, de altfel, este sugerat de cadrul legal în România, nu în condițiile de selecție a persoanei care urmează să ocupe această funcție ci în Art. 8 din Legea 35: Mandatul de Avocat al Poporului se exercită de la data depunerii, în faţa preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, a următorului jurământ: "Jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să apăr drepturile şi libertăţile cetăţenilor, îndeplinindu-mi cu bună-credinţă şi imparţialitate atribuţiile de Avocat al Poporului. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!". Or, numirea în această funcție a unei persoane cunoscută pentru pozițiile partizane virulente, fost președinte de partid, prim ministru politic și, până recent, Senator PNL, reprezintă o ignorare brutală a acestei condiții minimale pentru funcționarea eficientă a instituției.

Măsurile și politicile anti-discriminare din România, prin politica activă a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) din ultimii ani, constituie sursă de inspirație pentru instituții aflate în formare în țări din vecinătate. În perioada 14 - 15 aprilie a.c., o delegație formată din Președintele CNCD România, Dl. Csaba Asztalos, însoțit de Dna. Ioana Cazacu - membru al Colegiului Director CNCD și de Dna. Cristina Vlad - consilier al Preşedintelui CNCD alături de Directorul Adjunct al Institutului pentru Politici Publice (IPP), Dl. Adrian Moraru și Coordonatorul programelor anti-discriminare IPP, Dna Loredana Ercuș prezintă parcursul consolidării instituționale a Consiliului din România și efectele colaborării cu societatea civilă în prevenirea și combaterea discriminării din România în cadrul conferinței Politici și mecanisme eficiente de nediscriminare în Republica Moldova şi România, organizată de o echipă similară de implementare din care face partea Consiliului pentru Prevenirea şi Eliminarea Discriminării şi Asigurarea Egalităţii și Institutul de Politici Publice de la Chișinău.
Bucureşti, 2 aprilie 2014

Stimate domnule Ministru Dragnea,
Stimate domnule Ministru Teodorovici,

Prin prezenta scrisoare, Coaliția ONG pentru Fonduri Structurale – care urmărește cu atenție toate propunerile menite să reformeze sistemul de asistență socială așa cum sunt acestea cuprinse în drafturile Programelor Operaționale Regional și Capital Uman, supuse în prezent consultării publice - vă solicită Domnilor Miniștri, o viziune unitară la nivelul Guvernului României pentru ca fondurile structurale și de investiții din exercițiul financiar 2014 – 2020 să contribuie în mod eficient la creșterea calității vieții persoanelor vulnerabile, inclusiv persoane cu dizabilități.

Apelul nostru, care ține cont de angajamentele asumate de România încă din anul 2010 prin ratificarea Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități.
Bucureşti, 28 martie 2014 ■ Prima proiecție asupra potențialelor rezultate la nivelul Uniunii Europene privind alegerile pentru Parlamentul European 2014 care va indica profilul leadership-ului Uniunii Europene a fost lansată într-o dezbatere publică de către Institutul pentru Politici Publice (IPP) vineri 28 martie a.c. la sediul Biroului de Informare al Parlamentului European și al Reprezentanței Comisiei Europene în România. Relatări privind intervențiile participanților (actuali eurodeputaţi români, candidații la prima experiență de campanie pentru Parlamentul European, analişti, cadre universitare, jurnalişti dar şi lideri ONG) le puteți urmări în pagina de facebook a IPP. Analiza IPP prezentată în deschidere este disponibilă AICI

Demersul IPP se constituie într-un apel către formatorii de opinie din România să promoveze informații despre importanța alegerilor europene prin care alegătorii români să facă legătura dintre acest scrutin și viața lor cotidiană din România. IPP se implică activ în demersurile menite să crească interesul alegătorilor români față de acest scrutin în condițiile în care, din păcate, acesta suscită un interes din ce în ce mai scăzut în tot spațiul european.

Evenimentul și analiza au fost posibile prin sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.
Raport activitate

Cel mai recent raport al IPP
Observ.Sănătate

www.alesiivoteaza.ro
IPP vă prezintă începând cu 2006 modul cum votează parlamentarii dar şi o serie de alte aspecte cantitative ale activităţii acestora
Noutăți editoriale
Culegere cu peste 100 de spețe de la nivelul autorităților locale și județene aferente proiectelor finalizate sau în implementare din 2007 până în prezent.
Pentru comenzi vă rugăm contactați Loredana Mateescu la telefon 0720 534 655, loredanae@ipp.ro

Politică pentru Cetăţeni nu pentru profit!

Contracte de concesiune
IPP pune la dispoziţia publicului 163 de contracte de concesiune a serviciilor publice municipale însumând aproape 6.000 de pagini
Jurisprudență 544
IPP vă oferă o bază de date cu aproape 1.000 de hotărâri ale instanțelor în dosare pe Legea 544/2001
Informaţii de interes public
De peste 10 ani Institutul pentru Politici Publice (IPP) luptă pentru afirmarea şi protejarea dreptului de acces la informaţii de interes public. Considerăm că orice cetăţean, indiferent de mediul de rezidenţă, educaţie, vârstă etc. are dreptul să cunoască orice informaţie care priveşte sau rezultă din activitatea unei instituţii/autorităţi publice.

Aplicaţie transparenţă
Aplicaţie dezvoltată gratuit de IPP pentru compartimentele însărcinate cu atribuţii privind accesul la informaţii